In Parlament, PSD, PNL si PC au depuse proiecte privind legislatia electorala. In sesiunea din toamna, o comisie speciala va contopi aceste proiecte, plus cel al PD, aflat acum in lucru, intr-o noua lege electorala. Daca, spre deosebire de alte dati, toate aceste partide se vor tine de cuvint, la viitoarele alegeri vom vota cu totul diferit.

Proiectele PNL si PD sint elaborate sub forma unor coduri electorale, cuprinzind toate formele de alegeri: locale, parlamentare si prezidentiale. Cele ale PSD si PC vizeaza doar alegerile parlamentare. Toate proiectele au un numitor comun: vot uninominal, in diferite variante pentru cele doua Camere.

Diferentele dintre variantele propuse de cele patru partide sint relativ mari, dar este previzibil cum se va vota in comisie, tinind cont de punctele comune din cele patru proiecte. Aceasta in cazul in care unele partide nu se vor razgindi, asa cum a procedat PSD in anul 2003.

Vot uninominal 100% la Senat, mixt la Camera

Pentru alegerea senatorilor, PD, PC si PSD propun vot uninominal pentru toate mandatele, iar PNL sustine ocuparea a 50% dintre mandate prin vot uninominal si 50% prin vot proportional pe lista. Cele trei partide au majoritate simpla, dar pentru adoptare vor fi probabil necesare voturile a 2/3 dintre membrii comisiei.

Totusi, prin negocieri se poate ajunge la varianta sustinuta de partizanii votului uninominal absolut.

La Camera, lucrurile sint mai complicate. PD si PSD opteaza pentru vot uninominal total, in timp ce PNL merge tot pe varianta 50% uninominal si 50% vot pe lista, iar PC propune vot uninominal pentru un numar de deputati egal cu cel al senatorilor, iar pentru restul vot pe lista.

Vicepresedintele PC, Daniela Popa, ne-a precizat ca aceasta varianta conduce spre un numar egal al colegiilor electorale necesare pentru votarea senatorilor si deputatilor.

Tinind cont ca la Camera nu mai exista o majoritate pentru votul uninominal 100% si ca exista similitudini intre propunerile PNL si PC si cu ajutorul UDMR si PRM (adepte numai ale votului pe lista), varianta votului mixt are sansele cele mai mari de a fi votata, poate chiar cea a PC.

Prag electoral si mai putini parlamentari

Normele de reprezentare sint diferite in cele patru proiecte: PD propune un deputat la 100.000 de locuitori si un senator la 200.000, ceea ce ar insemna o reducere cu o treime a numarului actual de parlamentari. PNL vine cu un deputat la 90.000 de locuitori si un senator la 190.000, in timp ce PSD cu un deputat la 75.000 si un senator la 150.000.

Conservatorii opteaza pentru numarul actual de parlamentari. Varianta PNL sau PSD are cea mai mare sansa de a fi adoptata.

Cu siguranta se va opta ca, pentru alegerile in baza sistemului uninominal, sa existe doua tururi de scrutin pentru colegiile electorale unde cistigatorul nu obtine 50% plus un vot din numarul participantilor la urne, varianta sustinuta de PNL, PD si PSD, doar PC optind pentru un singur tur.

De asemenea, PNL, PD si PSD propun un prag electoral de 5%, in timp ce PC agreeaza pragul doar pentru deputatii ce vor fi alesi pe lista. •

PD propune vot uninominal si la locale

In ceea ce priveste reforma sistemului electoral, partidul condus de Emil Boc e cel mai radical. Democratii vor ca schimbarea sistemului de vot sa coboare pina la nivelul cel mai de jos, al consiliilor locale si judetene. Ba chiar si al conducerilor Consiliilor Judetene. Doar PSD ar mai accepta partial o asemenea reforma.

Democratii vin cu o premiera: vot uninominal si pentru consilierii locali, si pentru cei judeteni. In plus, ei examineaza la ora actuala doua solutii: vot uninominal pentru presedintii si vicepresedintii acestor consilii sau vot uninominal „in tandem“ pentru presedinti si vicepresedinti.

„Daca se voteaza uninominal sefii acestor consilii, atunci nu va mai exista bilciul de acum si necesitatea de a face o lege pentru inlocuirea acestora acolo unde ei nu reprezinta majoritatea“, declara deputatul PD Valentin Iliescu.

De asemenea, PD opteaza si pentru reducerea cu 25% a numarului de consilieri judeteni sau locali. In proiectul lor, liberalii merg tot pe votul pe lista pentru consilii. PSD propune o cale de mijloc.

Deputatul Valeriu Zgonea, unul dintre initiatorii proiectului PSD, spune ca votul uninominal ar putea fi introdus, „eventual“, doar la consiliile judetene, nu si la cele locale, pe motiv ca „nu exista o cultura politica avansata la romani“. •

Cum functioneaza votul uninominal

Colegiul electoral uninominal este o unitate teritoriala arondata unui numar fix de alegatori si care da un mandat de senator sau deputat pentru Parlament. De exemplu, intr-un municipiu cu 300.000 de locuitori cu drept de vot pot exista doua colegii pentru Senat si trei pentru Camera.

Intr-un colegiu, fiecare partid sau alianta electorala are dreptul sa inscrie doar cite un singur candidat pentru Camera sau Senat. Mandatul este cistigat de candidatul care obtine cel putin 50% plus unu dintre voturile celor prezenti la urne, in varianta cu doua tururi de scrutin sau cel mai mare numar de voturi in varianta cu un singur tur.

In cazul in care cistigatorul este membru al unui partid care nu realizeaza pragul electoral, el nu este declarat invingator, ci urmatorul care apartine unui partid care a trecut pragul electoral.