Pentru a lista titlurile de stat pe Bursa, Trezoreria vrea sa se creeze un depozitar central, in care vrea sa fie partenera, dupa modelul polonez, ne-a declarat ieri Dragos Neacsu (foto), secretar de stat in Ministerul Finantelor si seful Trezoreriei. "Daca listam titlurile de stat la Bursa, atunci avem nevoie de un depozitar central, in care Trezoreria sa fie actionara", spune Neacsu.

"Aud pentru prima data de aceasta intentie a Ministerului de Finante. Nu vad nici o problema in listarea titlurilor de stat la Bursa, chiar daca nu functioneaza un depozitar central", ne-a declarat ieri Sergiu Oprescu, presedintele Bursei.

In acest moment, Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) nu are un depozitar central, rolul acestei institutii fiind atribuit unui departament din BVB, a admis Oprescu. El spune ca, potrivit legislatiei pietei de capital, pana iunie 2006, Bursa va trebui sa creeze un depozitar independent de BVB.

Depozitarul central este o institutie complexa, un fel de super-banca, care garanteaza ca schimburile de actiuni din Bursa sunt finalizate, ca titlurile exista si banii sunt virati de la cumparator la vanzator.

Surse din piata de capital insinueaza ca motivul subteran al alungarii lui Dragos Neacsu din conducerea Bursei ar fi chestiunea intrarii Trezoreriei in Bursa, via depozitarul central. In acest caz, afacerile Bursei ar putea fi verificate si de Curtea de Conturi.

"Daca Trezoreria este actionar la depozitarul central, asta implica miscarea banului public si, evident, putem audita institutia", ne-a declarat ieri Dan Grosu Saguna, presedintele Curtii de Conturi a Romaniei.

Bulgarii au, la Bursa de la Sofia, un depozitar central al carui capital este de 15 milioane euro. Analistii sustin insa ca in Romania, ar fi posibil sa se accepte un capital de 5 milioane euro, apropiat de dimensiunile unei banci.

Multi investitori straini considera ca depozitarul este o institutie esentiala pentru piata de capital, deoarece ea are si un Fond de garantare a tranzactiilor, din care pot fi despagubiti, imediat, cei care au fost inselati intr-o tranzactie.

Depozitarul central, institutie aflata in spatele unei Burse, da garantii investitorilor ca ce se tranzactioneaza pe ecranele brokerilor se intampla in realitate.

In Romania piata electronica Rasdaq a avut un depozitar, o casa de compensare si decontare, ale carui comisoane scumpeau tranzactiile.

Acesta a fost unul dintre motivele invocate de brokeri atunci cand au dorit ca piata Rasdaq sa fuzioneze cu Bursa. Bursa isi face singura serviciile de decontare-compensare si ca atare, n-are comisioane impovaratoare.

Insa, mai devreme sau mai tarziu, va trebui sa creeze institutia, pentru a se conforma legii. Probabil banii sunt principala problema a crearii depozitarului central, care trebuie capitalizat cu bani cash, nu cu "aport in natura".

Evident, Ministerul Finantelor, care va misca sume imense pe Bursa de indata ce va lista titlurile de stat, doreste sa castige ceva banuti din comisioane si vrea sa fie partener. Bancile mari si fondurile de investitii straine sunt si ele interesate de actiuni la depozitarul central.

Controlul Curtii de Conturi nu va apasa prea tare pe umerii unei institutii extrem de tehnice si precise, care plateste orice gresala instantaneu.

Rigiditatea Curtii si a Ministerului Finantelor ar putea tempera exuberanta brokerilor, sugereaza analistii.