Bucurestiul este raiul Europei in materie de afaceri cu spatii pentru birouri. Constructia lor este de citeva ori mai ieftina deci tin Europa de Vest, iar chiriile sint mult mai mici. Profitul este insa mult mai mare, iar cererea nu este inca acoperita.

Bucurestiul este unul dintre cele mai ieftine orase europene din punctul de vedere al chiriei percepute la spatiile de birouri.

Potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis, care analizeaza nivelul chiriilor pentru spatiile pentru birouri in 37 de orase europene, in cel de-al doilea trimestru al anului in curs, doar chiriile din orasul turcesc Istanbul sint mai mici decit cele din Bucuresti.

In capitala Romaniei, chiria pentru un metru patrat de spatii de birouri este de 179 de euro pe an. Doar in Istanbul chiriile sint mai mici, respectiv 169 de euro pe an. In clasament nu apar insa orasele mai de „mina a doua“, cum ar fi Sofia, Tirana sau Sarajevo, unde chiriile ar putea fi mai mici decit in Bucuresti.

Cele mai mari chirii din Europa, pentru cladirile de birouri, sint percepute in zona West End din Londra. Aici, chiria pentru un metru patrat ajunge la astronomica suma de 1.207 euro pe metrul patrat pe an.

Pe linga Londra, cele mai scumpe orase europene din punctul de vedere al chiriilor pentru birouri sint Paris (645 de euro metrul patrat pe an), Dublin (538 de euro) si, oarecum surprinzator, Moscova (485 de euro).

Chirii mici, profituri mari

Desi chiriile in Bucuresti sint, dupa cum am aratat, printre cele mai mici din Europa, orasul de pe Dimbovita se poate lauda cu una dintre cele mai mari rate de profitabilitate ale acestui sector - 10%, potrivit studiului citat. Bucurestiul este intrecut la acest capitol de Istanbul, cu 11%, si Moscova, cu 12,5%.

In metropolele occidentale, ratele de profitabilitate in acest tip de investitie imobiliara sint mult mai mici. Viena ajunge la 4,8%, Parisul la 5,1%, iar Londra la 4,75%. Niveluri ceva mai mari sint in Bratislava, Varsovia sau Atena.

Constructia e mai ieftina

Rata profitabilitatii se refera la cistigul anual pe care il are cel care a decis sa investeasca in construirea (sau cumpararea) unui spatiu pe care ulterior il inchiriaza. Dupa cum se vede, la noi si la turci, desi chiriile sint mici, ele aduc un profit mare.

De aici nu poate fi trasa decit o singura concluzie: costurile de constructie (sau de achizitie) sint mult mai mici decit in celelalte tari, atit de mici incit aduc cistiguri mari chiar daca spatiile sint inchiriate mai ieftin.

O rata a profitabilitatii de 10% inseamna ca proprietarul isi recupereaza investitia in zece ani. Cum, in Bucuresti, chiria este de 179 de euro metrul patrat pe an, se deduce ca proprietarul a platit pentru acest metru patrat 1.790 de euro. Adica mult mai putin decit in alte tari.

In Budapesta, de exemplu, unde chiria este de 240 de euro pe an, iar rata profitabilitatii este de 7,75%, costul constructiei este de aproape 3.100 de euro metrul patrat.

Iar in Europa Occidentala, care cunoaste rate ale profitului ceva mai mici si chirii mult mai mari, costul constructiei este mult mai mare. La Paris, profitul din inchirierea unui spatiu pentru birouri este de doar 5,1% pe an, iar chiria este de 645 de euro. La aceasta suma, investitia se amortizeaza in aproape 20 de ani (deci dublu fata de Bucuresti).

Un metru patrat construit a costat insa peste 12.600 de euro.

Boom-ul bucurestean

Bucurestiul este cu mult in urma tarilor central si vest-europene din punctul de vedere al suprafetei de spatii pentru birouri. Tocmai de aceea, in ultimii ani se construieste din ce in ce mai mult pe acest segment. In 2005, de exemplu, s-a anuntat finalizarea a 17 mari cladiri de birouri, cu o suprafata de 140.000 de metri patrati.

Aproape toata suprafata a fost inchiriata inainte de a se finaliza constructia, ceea ce inseamna ca inca mai trebuie construit pina cind cererea va fi satisfacuta in totalitate.