Noul guvern bulgar s-a pus pe treaba. Ca si pentru noi, aderarea la UE in 2007 este prioritatea absoluta a noului premier, socialistul Serghei Stanisev. Reformele in justitie, sanatate si invatamint sint masurile imediate pe care guvernul se angajeaza sa le ia.

Dupa o criza care a durat aproape doua luni, partidele parlamentare bulgare au reusit sa formeze un guvern. Premierul socialist Serghei Stanisev a declarat miercuri, la investirea in functie, ca aderarea la UE in 2007 este o „prioritate nationala“ si ca „vom face tot ce e necesar pentru a recupera intirzierea inregistrata in indeplinirea angajamentelor fata de UE.

“ Pe agenda guvernului de coalitie se afla reforma in justitie, domeniu-cheie pentru aderarea la UE, dar si imbunatatirea serviciilor publice, considerate ineficiente si corupte. „Tara se confrunta cu probleme nerezolvate in ariile sociale - sanatate si educatie - care necesita o munca mult mai eficienta.

Aceasta va fi una dintre prioritatile noastre“, a spus premierul Stanisev, care a preluat functia de la fostul rege Simeon de Saxa-Coburg-Gotha.

Justitia bulgara schioapata rau

Similar cu situatia din Romania, si in Bulgaria reforma sistemului judiciar este esentiala pentru aderarea la UE. Comisia Europeana a subliniat in repetate rinduri ca „prioritatea prioritatilor“ ramine pentru Sofia reforma sistemului judiciar. In acest sens, Sofia s-a angajat sa adopte un pachet de 30 de masuri inainte de raportul de monitorizare al Comisiei Europene din luna octombrie.

Parlamentul bulgar va dezbate saptamina viitoare noul Cod de procedura penala, pe care actualul ministru al Justitiei, Georgi Petkanov, il considera cea mai importanta masura din reforma judiciara. Ca baza de lucru va fi preluat proiectul de lege al fostului guvern, in care Petkanov detinea functia de ministru de Interne.

In actualul guvern au fost pastrati cinci ministri din fosta echipa, dintre care Meglena Kunewa si-a pastrat aceeasi functie, de ministru pentru Europa. Intr-un interviu acordat radioului public, ea a pledat pentru adaptarea cit mai rapida a legislatiei bulgare la normele europene.

O delegatie a Comisiei Europene va sosi la Sofia la sfirsitul acestei luni, urmind sa evalueze progresele inregistrate de Bulgaria in vederea aderarii la UE, in perspectiva raportului de monitorizare.

Critici anglo-germane

Eficienta cu care guvernul de coalitie va reusi aplicarea reformelor este privita cu scepticism de analistii de la serviciul de expertiza al „The Economist“ (EIU). Intr-un interviu acordat postului national bulgar de radio, James Owen, senior economist la EIU, a estimat ca sansele Bulgariei de a adera in 2007 sint de 50%.

El s-a aratat sceptic si in ce priveste longevitatea acestui nou guvern de coalitie, format dupa sapte saptamini de negocieri.

O parte din presa germana nu a privit cu entuziasm declaratiile premierului Stanisev. In editorialul de pe prima pagina, intitulat „Curaj pentru meschinarie“, cotidianul conservator „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ opineaza ca politicienii romani si bulgari s-au obisnuit sa puna mai mult accentul pe prezentarea politicilor lor decit pe continutul acestora.

Afirmatia ca „vom face totul“ pentru aderare este privita cu scepticism, pentru ca „mai ramine foarte putin timp, iar aceste reforme nu se fac peste noapte.“ De aceea, Bruxelles-ul ar trebui sa prinda curaj si sa devina mai meschin in evaluarea reformelor din tarile in curs de aderare.