Desi transferurile semnificative realizate miercuri cu actiunile Petrom – cea mai mare parte realizate pe piata deal – indicau posibile plasamente ale investitorilor straini, in sedinta de ieri a Bursei de Valori, tendinta s-a inversat.

„Desi miercuri numarul foarte mare de tranzactii deal cu actiuni Petrom indicau un posibil interes al strainilor fata de Petrom, ieri nu a avut loc nici o tranzactie deal. Actiunile Petrom au scazut pana la 4.

500 de lei / actiune, numarul total de actiuni tranzactionate fiind de 7 milioane“, explica Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction. El a mai precizat ca pana la anuntarea rezultatelor financiare ale companiei (prevazuta in 27 august) e putin probabil ca jucatorii sa opereze tranzactii de anvergura.

„E chiar riscant sa faci tranzactii mari mari cu actiunile Petrom acum, cand inca nu se stiu rezultatele financiare. Jucatorii asteapta, iar ceea ce se poate constata este trendul de scadere al actiunilor companiei, trend care e foarte posibil sa continue si in zilele urmatoare“, a mai adaugat Brendea.

Ieri, actiunile Petrom coborasera pana la 4.490 lei / actiune, dar la inchidere au reusit sa urce pana la 4.500 de lei.

„In urma cu o luna, actiunile SNP Petrom urcau spectaculos, semn ca exista un puternic orizont de asteptare privind castigurile pe care Petrom le putea aduce.

Scaderile de acum par a avea amploare, dar nu putem vorbi de o cauza care sa fundamenteze logic acest curs, cata vreme nu s-au facut publice rezultatele companiei“, a mai spus Brendea.

Petrom se plasase miercuri pe prima pozitie in topul valorii de tranzactionare de la BVB, pentru a doua zi consecutiv, cu o lichiditate de 5,1 milioane de lei. Din acestia, 3,06 milioane de lei rezultasera din doua operatiuni derulate pe piata deal.

Ieri insa, valoarea tranzactiilor a coborat la 3,1 milioane RON, concretizate in circa 600 de tranzactii cu titluri PETROM. In ultima luna, actiunile companiei au pierdut peste 1,5 la suta din valoarea de tranzactionare. (D.Popa)