Liga engleza de fotbal a intrat in vizorul Comisiei Europene pentru a treia oara in ultimii ani, pe motiv ca s-ar sustrage normelor comunitare.

Executivul Uniunii Europene, "forul vigilent" aflat mereu pe urmele celor care incearca sa incalce regulile comunitare, este nemultumit de felul in care sunt vandute drepturile de difuzare a meciurilor din campionatul englez. Comisia considera ca politica mai-marilor din Premier League contravine prevederilor antitrust stabilite de legislatia europeana privind concurenta.

MONOPOL. Oficialilor europeni nu le este pe plac faptul ca postul de televiziune Sky este, practic, singurul la care telespectatorii pot urmari meciurile din campionatul englez, socotit, ca valoare, intre primele cinci ale lumii.

Aranjamentele facute in acest sens de Liga pentru sezonul 2005-2006 sunt, potrivit responsabililor europeni, o dovada ca nu sunt respectate normele comunitare, care interzic astfel de monopoluri si incurajeaza o piata cat mai deschisa, cu cat mai multi competitori. Astfel, Comisia se asteapta ca, incepand din sezonul 2007-2008, nu doar Sky sa difuzeze in direct meciurile din Premier League.

"Am luat legatura cu responsabilii englezi, care ne-au transmis cateva propuneri pentru aranjamentele ce ar putea fi facute din 2007 incolo. Propunerile nu sunt tocmai satisfacatoare si asteptam alte sugestii, cat mai curand", a declarat, pentru BBC, Luc de Hert, purtatorul de cuvant al comisarului pentru Concurenta.

CE VOR EUROPENII. Planurile Comisiei sunt clare. Europenii vor ca nici un post de televiziune sa detina in exclusivitate drepturile de difuzare si asteapta din partea englezilor propuneri de "pachete" media. Varianta cea mai satisfacatoare ar fi ca nici o companie media sa nu difuzeze mai mult de jumatate din meciurile programate intr-un sezon.

Un astfel de aranjament nu s-ar dovedi insa prea rentabil pentru Liga. Televiziunile nu se vor avanta sa ofere atat de multi bani cand se vor licita drepturile de difuzare, data fiind imposibilitatea de a detine exclusivitatea.

CU DUS SI-NTORS. Situatia nu poate fi insa atat de limpede pe cat ar dori comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroers. Un analist al firmei de consultanta Hermes Sports Partners a declarat, citat de BBC, ca "daca imparti competitia in mai multe tipuri de pachete media si atragi multi ofertanti, tot nu poti impiedica o singura firma sa obtina toate aceste pachete".

O situatie de acest gen a existat in 2003, cand Comisia a criticat contractul semnat de Liga engleza cu postul Sky. Contra a 1,5 miliarde de euro, Sky a obtinut toate cele patru pachete create de Liga "in conformitate cu cerintele Uniunii", asa cum a spus un purtator de cuvant al Ligii.

Nemultumirea europenilor a fost cu atat mai mare cu cat tentativa Sky de a vinde, la randul sau, o parte din meciuri, a esuat.

FENTATI. In Franta, postul de televiziune Canal+ a achizitionat, in decembrie 2004, toate pachetele media, obtinand exclusivitate asupra transmisiilor meciurilor din campionatul francez pentru trei ani.

Se pare, insa, ca la Bruxelles se pregateste o modificare a regulilor jocului. Oficialii europenivor, astfel sa fie exlusa din start orice posibilitate ca meciurile dintr-un campionat national sa fie transmise de un singur post.

LA NOI

In Romania, Liga Profesionista de Fotbal a scos anul trecut la licitatie drepturile de televizare a partidelor din Divizia A, acestea fiind achizitionate de firma "Telesport".

Imediat dupa ce a obtinut monopol asupra meciurilor, societatea respectiva a revandut grosul transmisiilor catre televiziunile comerciale, ajungandu-se in situatia incredibila ca aproape toate partidele disputate de-a lungul unei editii de campionat sa fie transmise in direct.

Considerand ca LPF a comis un abuz atunci cand a scos la licitatie in sistem de "pachet" toate partidele din Divizia A, Consiliul Concurentei, a carui misiune este sa urmareasca respectarea normelor impuse, la capitorul Concurenta, de Uniunea Europeana, a dat in judecata forul condus de Dumitru Dragomir, pentru incalcarea regulilor.

Instanta a decis insa ca LPF a procedat legal, iar drepturile de televizare nu pot fi negociate separat de cluburi (cum au solicitat in mod repetat Steaua, Dinamo si Rapid), ci numai la nivelul intregii Ligi.