Moartea Fratelui Roger de la Taize, din Franta, a indurerat intreaga lume. Romanca Luminita Solcan, cea care l-a injunghiat in timpul slujbei, are probleme psihice, specialistii francezi diagnosticind-o cu delir de tip paranoic.

La doua zile dupa ce Luminita Solcan l-a injunghiat pe Fratele Roger ies la iveala noi detalii legate de romanca de 36 de ani, anchetata pentru aceasta crima. Femeia a incercat sa devina calugarita, dar Biserica Catolica din Iasi nu a acceptat-o din cauza „labilitatii psihice”.

Si-a vindut garsoniera

Luminita plecase singura cu avionul duminica, din Iasi, pentru a fi prezenta la Manastirea de la Taize. Mama fetei, Elena Solcan, povesteste ca si-a cumparat biletul de avion din banii pe care ii obtinusera din vinzarea unei garsoniere.

Initial, Luminita a declarat politistilor francezi ca l-a omorit pe Fratele Roger pentru ca voia sa iasa in evidenta, apoi a spus ca voia sa-i atraga atentia in legatura cu un complot al masonilor. In urma expertizei psihiatrice, specialistii francezi au ajuns la concluzia ca femeia sufera de „delir de tip paranoic”.

Regrete de la Patriarhia Romana

Patriarhia Romana regreta cele intimplate. Insa „acest eveniment nu va influenta in nici un fel viziunea asupra ortodoxismului, avind in vedere ca femeia era de religie romano-catolica, si nici relatiile intre cele doua confesiuni”, a spus consilierul de presa al Patriarhiei Romane, preotul Costel Stoica.

Pe de alta parte, scriitorul si comentatorul religios Dan Ciachir spune ca „ceea ce s-a intimplat la Taize va afecta imaginea Romaniei, dar nu si pe cea a Bisericii Ortodoxe. Aici nu mai e vorba de biserica, e vorba de romani”.