Marturiile despre ucigasa parintelui Roger arata ca avea momente in care se comporta extrem de bizar. Familia e bulversata

Luminita Solcan, femeia din Iasi care l-a ucis pe fratele Roger, a dat, de-a lungul vremii, mai multe semne de comportament cel putin ciudat, spun apropiatii femeii. Familia ei este in stare de soc dupa ce Luminita l-a ucis pe Roger Schutz, fondatorul comunitatii de la Taize.

O singuratica

O fata linistita si foarte culta. Citea mult, era foarte religioasa. Aceasta este caracterizarea pe care o fac, la unison, vecinii Luminitei Solcan, femeia care a reusit sa socheze, prin crima sa, o lume intreaga. Luminita are 37 de ani si nu a lucrat niciodata. A fost o studenta eminenta a Facultatii de Electrotehnica. „In timpul studentiei a plecat de mai multe ori in strainatate.

A invatat foarte bine. Insa dupa terminarea facultatii nu s-a angajat niciodata”, povesteste matusa Luminitei, Cristina Bejenaru. Cea care l-a asasinat pe fratele Roger Schutz provine dintr-o familie de intelectuali. Mama sa, Elena Solcan, a fost profesoara la Liceul Eminescu din Iasi, iar tatal - inginer constructor.

Luminita a locuit in permanenta cu parintii, si nici vecinii, nici matusa ei nu-si amintesc sa fi avut vreodata un iubit. „O intrebam ce va face cand va muri mama sa daca nu se casatoreste. Imi raspundea zambind ca se va calugari”, povesteste vecina Luminitei, Zenobia Pieleanu.

Unii vecini inteleg abia acum ca uneori comportamentul fetei era cel putin ciudat. „Mergea pe strada si radea sau canta de una singura”, isi aminteste Ecaterina Cretescu, o batrana care sta pe aceeasi scara cu familia Solcan. Vecina mai spune ca fata nu era deloc sociabila si ca nu avea prieteni.

Singurul lucru bizar pe care si-l aminteste matusa sa despre Luminita este ca acum sapte ani, la inmormantarea tatalui, radea tot timpul. Familia insa nu a dat prea mare importanta, punand acest lucru pe seama socului suferit.

Suspiciuni de schizofrenie

Una dintre vecinele Luminitei povesteste ca, in urma cu o saptamana, mama fetei a venit la ea si i-a dat o punga cu pastile.

„Mi-a zis: „Ia-le tu si pune-le undeva sa nu le vada Luminita. Acum nu vrea sa le ia, dar poate mai incolo va avea nevoie de ele”. Nu stiu pentru ce sunt aceste tablete, nu mi-a spus niciodata”, marturiseste Zenobia Pieleanu, buna prietena a mamei iesencei. Pastilele respective se numesc ZYPRXA. Acest medicament se administreaza in tratarea schizofreniei.

Matusa fetei sustine insa ca nu a auzit niciodata ca Luminita sa fi suferit de vreo boala psihica sau sa fi fost internata intr-un spital de boli mintale. Acelasi lucru il spun si vecinii. Cristina Bejenaru isi aminteste insa ca Luminita a avut o depresie dupa o experienta pe care a trait-o cand era in facultate. „Era prietena foarte buna cu fiica unei profesoare de la Liceul Eminescu.

In acea familie s-a intamplat o tragedie imediat dupa Revolutie. Mama fetei a suferit o comotie cerebrala si a decedat, iar fata nu a suportat socul si s-a sinucis.

Luminita a suferit extrem de mult si de atunci nu stiu sa mai fi avut pe cineva atat de apropiat”, povesteste matusa fetei.

„Politistul si-a dat seama ca fata nu era in toate mintile”

Una dintre vecine isi aminteste un alt episod ciudat. In urma cu catva timp, Luminita a reclamat la politie un barbat care venise sa repare ceva in casa. „L-am recomandat pe baiat mamei sale. Acesta a venit, si-a facut treaba, iar cand a plecat a lasat langa aragaz o sticla cu diluant. A doua zi Luminita s-a dus la politie si l-a reclamat ca a vrut sa dea foc la casa.

Politistul si-a dat insa seama ca fata nu era in toate mintile si nu a inregistrat plangerea”, spune Zenobia Pieleanu. Un alt amanunt pe care apropiatii familiei si-l amintesc este acela ca fata iubea foarte mult animalele. „Si zilele trecute gasise pe strada un caine pe care-l adusese in casa”, spune Cristina Bejenaru.

Mama sa a avut o premonitie

Vecinii si familia Luminitei sunt inca socati. Mama ei este cardiaca si sufera si de cancer uterin. Astazi dimineata a plecat la Cluj, unde era programata pentru operatie. Rudele sunt insa preocupate de faptul sca, in urma acestui soc, femeia ar putea sa nu faca fata interventiei chirurgicale.

Prietena Elenei Solcan povesteste ca in ziua in care Luminita a plecat in Franta, mama sa a venit la ea si era foarte preocupata. „Nu mi-a zis ca Luminita pleaca in Franta. Mi-a zis doar ca s-a dus la Bucuresti. Dar era foarte trista si spunea ca poate nu ar fi trebuit sa o lase sa plece. Mi-a zis atunci: „Fiecare om are o cruce pe care trebuie sa o duca pana la capat””, afirma femeia.

Cunoscutii sustin ca Luminita nu numai ca se refugiase in religie, dar facuse chiar o fixatie pentru acest domeniu.

Femeia sustine ca a vrut sa-l avertizeze asupra unui complot

Luminita Solcan, femeia care l-a injunghiat pe fratele Roger, a fost inculpata pentru omor, ne-a declarat ieri Jean Louis Coste, procuror al republicii de la Parchetul din Macon. Ea continua sa sustina ca nu a vrut sa-l omoare pe prelat - altcineva ar fi facut-o. Mai adauga faptul ca nu a dorit decat sa o avertizeze pe victima de „un complot al calugarilor francmasoni”.

In urma examenului psihiatric a reiesit totusi ca femeia e constienta de actele sale. „Negatia crimei indica o problema psihica sau este un mijloc de aparare”, spune procurorul Coste. El adauga faptul ca se vor mai face examene medicale, expertize, ca se va forma, in Romania, o comisie rogatorie internationala. Audierile de martori, interogatoriile - toate acestea pot dura si un an.

Solcan a fost arestata imediat dupa ce l-a injunghiat pe parintele Roger. Se afla in custodia Jandarmeriei din Tournus. Imediat, le-a spus anchetatorilor ca nu ea l-a omorat pe cleric. A fost supusa a doua zi unor controale psihiatrice. Primii medici care au examinat-o au sustinut ca e coerenta. (Loreta Budin)

Era in evidentele de la Socola

Ieseanca era in evidentele Spitalului de Psihiatrie Socola, din Iasi, inca din anul 2000, cand a fost diagnosticata cu tulburari depresive. Potrivit specialistilor, tulburarile depresive sunt o forma incipienta a celor schizoafective pe care se pare ca femeia le-ar fi avut in ultimii doi ani.

Din cauza agravarii bolii, aceasta a fost internata la Socola in anul 2003, insa numai pentru o zi, deoarece a refuzat spitalizarea si i-a fost prescris un tratament cu medicamente foarte puternice. „Boala se manifesta cu stari accentuate de depresie, ideatii cu tematica sumbra, cu sentimentul ca persoana se simte urmarita si persecutata.

I s-a prescris un tratament foarte bun, dar, daca nu a luat medicamentele, a lasat drum liber bolii sa se manifeste”, a declarat prof. dr. Virginia Marinescu, purtatorul de cuvant al Spitalului de Psihiatrie Socola.