"Rascoala" din localitatea ieseana Bals se apropie de sfarsit. Dupa ce trei zile la rand taranii din localitate au blocat Drumul European 85, care face legatura intre Iasi si Botosani, ieri, acestia au incetat protestul.

Din 16 august, la initiativa unui om de afaceri local, Alecu Chitaru, zeci de localnici se adunau si blocau circulatia rutiera. In prima zi de protest, DE 85 a fost blocat cu busteni.

Apoi, timp de cateva ore pe zi, taranii nu au lasat masinile sa treaca si au cerut sa vina cineva de la Prefectura. Nemultumirea lor este legata de banii putini pe care ii primesc de la societatea Cotnari SA, cea care le administreaza terenurile plantate cu vie.

Oamenii au incheiat contracte de arenda pentru cele 147,25 ha de teren agricol care le apartin, iar, in schimb, primesc anumite sume de bani.

Afaceristul Alecu Chitaru este unul dintre cei care intermedia negocierile intre tarani si Cotnari SA. El a fost primul care a fost santionat alaturi de alti sateni. Ba, mai mult, initiatorii s-au ales chiar cu dosare penale.

IJP Iasi ne-a comunicat ca situatia de la Bals este acum sub control, iar circulatia se desfasoara normal. Subprefectul Florin Ungureanu a declarat, la randul lui, ca se cauta solutii pentru rezolvarea, cu fiecare taran in parte, a dreptului de proprietate.