Extinderea Uniunii Europene cu cele 10 noi state care au aderat in luna mai 2004 a majorat diferentele dintre salariile acordate in cele 25 state membre UE, potrivit unui studiu realizat de Eurostat, oficiul european pentru statistica, informeaza AFP. Salariul mediu in tarile "bogate" din UE s-a ridicat la aproximativ 1.

200 euro brut, in ianaurie 2005, iar in cele 10 noi state membre UE din Europa Centrala si de Est s-a situat undeva intre 100 si 200 euro. Luxembourg este tara din UE cu cel mai mare salariu minim pe economie, aproximativ 1.467 euro.

La polul opus se situeaza Letonia, tara din UE cu cel mai mic salariu minim pe economie, aproximativ 116 euro. Cele mai mari salarii minime din cadrul tarilor "bogate" sunt in Franta, Marea Britanie, Irlanda, Olanda si Belgia, ajungand pana a fi de trei ori mai mari fata de salariile din Spania, Portugalia si Grecia.

Germania si tarile scandinave nu au un salariu minim pe economie fixat prin lege astfel incat aceste tari nu sunt incluse in studiul Eurostat.

Cu toate acestea, distanta dintre salariile din noile si vechile state membre se atenueaza considerabil daca se tine cont de salarii in functie de puterea de cumparare, adica tinand cont de costul vietii in fiecare din cele 25 state membre UE.

Acest factor este mai favorabil noilor state membre, unde costul vietii este considerabil mai redus.

Alte concluzii ale studiului arata ca Franta se distinge prin proportia ridicata (13,4 la suta) de angajatii platiti cu salariul minim pe economie, in timp ce in Marea Britanie, Olanda, Spania si Irlanda, proportia angajatilor platiti cu salariul minim pe economie este undeva sub pragul de trei la suta.

In plus inegalitatile salariale dintre barbati si femei exista in toate statele din Uniunea Europeana, procentajul femeilor care primesc salariul minim pe economie fiind in toate statele, cu exceptia Ungariei si Letoniei, mai mare decat procentajul barbatilor care primesc salariul minim pe economie.