Ultimul ragnet in materie de transmisie si receptie a programelor de televiziune, care ofera imagini de calitate si posibilitatea programarii vizionarilor, va aparea in Romania incepand din 1 septembrie. Televiziunea digitala poarta numele de cod IPTV- Internet Protocol TV.

In afara de firma iNES, care-si lanseaza serviciul din septembrie, se pregateste si Romtelecom sa ofere servicii IPTV prin intermediul tehnologiei ADSL (care permite transmisiuni Internet de banda larga). Ce mai mare problema a unui serviciu IPTV este costul sau mare, acceptat de clientii cu bani multi.

Televiziunea digitala este televiziunea viitorului, afirma specialistii in domeniu. Si Romania va trebui sa se conformeze directivei Comisiei Europene care prevede ca in urmarorii 10 ani, televiziunea digitala sa o inlocuiasca pe cea clasica, analogica. Cablul digital, platformele digitale, si IPTV se lupta pe acesta piata.

iNES GROUP a prezentat pietei romanesti, in luna aprilie, in cadrul CERF, serviciul de televiziune digitala iNES IPTV.

Pachetul de servicii a ofertei de tip IPTV contine televiziune, radio si Internet in format digital (Teletext si Electronic Program Guide). Mediul de transmisie este o retea bazata pe Protocol Internet (IP).

IPTV-ul se deosebeste de celelalte tipuri de televiziune digitala, DTH (Direct To the Home) si DVB-C (Cablu Digital), prin faptul ca ofera interactivitate totala.

Astfel, spre deosebire de televiziunea prin cablu, serviciul IPTV permite, navigarea pe Internet direct pe televizor (cu ajutorul optional al unei tastaturi wireless) si ofera o calitate net superioara a imaginii receptionate, prin inlaturarea posibilitatii de interferenta a semnalului pe traseul pe care acesta ajunge la client.

Transmisiile de televiziune sunt la o calitate superioara celei actuale datorita conexiunii Fiber-to-the-Home (FTTH). iNES foloseste pentru transmiterea programelor propria retea de fibra optica. Semnalul ajunge in televizor direct din satelit, fara distorsiuni perceptibile.

Televiziunea prin IP poate fi receptionata de orice televizor care are o intrare AV, deci nu este nevoie de un televizor de ultima generatie. Totusi, pentru receptionarea in conditii optime a serviciului este nevoie de sisteme Home Cinema, de ecrane de plasma.

Singurele cerinte pentru receptionarea serviciului IPTV sunt echipamente speciale si o conexiune prin fibra optica. Costurile sunt relativ mari. Pentru a fi conectat la serviciul digital se plateste mai intai o taxa de instalare, apoi se cumpara echipamente care fac posibila receptionarea canalelor si ulterior, se plateste un abonament lunar.

Taxa de instalare a serviciului include instalarea fibrei optice, a echipamentelor speciale este de 500 euro. Trebuie mentionat ca pentru receptionarea semnalului de mai multe televizoare la aceeasi locatie este necesar un echipament special pentru fiecare televizor, care costa 100 euro.

Unicitatea serviciului IPTV reiese din posibilitatea abonatului de a interactiona cu echipamentul de emisie. Astfel, fiecare utilizator isi poate crea propria grila de programe. Practic nu mai esti limitat de ceea ce iti ofera furnizorul de televiziune prin cablu.

Serviciul va include, initial, aproximativ 80 de canale, urmand ca pana la sfarsitul anului 2005 sa includa pana la 200 de canale. Costul abonamentului lunar pentru un astfel de pachet va fi de 120 euro. Va exista un singur pachet de programe.

Abonamentul poate fi monitorizat online.

Aceasta si pentru ca serviciul are si alte facilitati: furnizarea de filme si jocuri la cerere (contra cost), vizionarea emisiunilor retroactiv pe o durata de 24 de ore, intreruperea si reluarea programului din acelasi moment, inregistrarea emisiunilor, blocarea accesului copiilor la anumite programe sau restrictionarea accesului la intervalele orare dorite.

Se preconizeaza ca pana la sfarsitul anului, serviciul sa aiba un numar de 500 de abonati. Target-ul serviciului iNES IPTV este populatia urbana (Bucuresti si Ilfov) cu venituri peste medie.

IPTV in lume

iNES IPTV - implementat acum in Romania, este primul serviciu FTTH (Fiber-To-The-Home) din Europa de Est. In prezent serviciile FTTH mai sunt functionale in tari precum Italia, Franta, Marea Britanie si cateva tari nordice.

Primul serviciu comercial din lume de tip IPTV a fost implementat in Italia de catre compania Fastweb, care astazi este al doilea furnizor din lume ca si numar de utilizatori (161.000).

Primul loc este ocupat de compania PCCW din Hong Kong cu 416.000 de utilizatori (cifrele sunt din aprilie 2005). In Franta exista mai multi furnizori, dintre care principalii sunt Neuf, Free si France Telecom ce isi impart circa 350.000 de utilizatori.

In anul 2004 s-au lansat mai multe proiecte IPTV in Norvegia, Islanda, Finlanda, Irlanda, Olanda, majoritatea folosind ca suport liniile ADSL.