Un nou actionar misterios, Alfa Oil, a devenit peste noapte proprietar la Rafo Onesti. Chiar daca numele noului proprietar este altul, se pare ca aceleasi personaje controversate (unele dintre ele se afla in prezent sub ancheta) stau si in spatele afacerii Alfa Oil.

De cativa ani buni, organele statului si-au dovedit neputinta in a face lumina in cazul „Rafo”, iar prejudiciile aduse statului si altor creditori par de nerecuperat. Este vorba de peste 18.250 de miliarde lei, din care 3.000 de miliarde de lei reprezinta accize incluse in pretul carburantilor vanduti de Rafo care nu au fost virati la buget.

Aproape 2.000 de miliarde reprezinta TVA aferenta carburantilor vanduti de rafinarie si circa 3.000 de miliarde sunt dobanzi si penalitati de neplata.

Actionariat misterios

Despre actionariatul Alfa Oil (din care fac parte trei firme offshore: Expanet Trading Limited, Calder-A International BV si Raglam Overseas Ltd) nu se stie nimic. Surse din domeniul petrolier sustin ca Alfa Oil se ocupa cu comertul de petrol si produse petroliere. „Este o firma de traderi”, spun sursele citate.

Persoane importante din domeniul petrolier manifesta insa o oarecare teama in a vorbi despre personajele care roiesc de ceva vreme in jurul rafinariei si lasa sa se inteleaga ca sunt suficiente motive de a pastra tacerea.

Totusi, o sursa bine informata ce activeaza in domeniu ne-a declarat: „La Alfa Oil sunt aceiasi actionari de la Balkan Petroleum, iar in afacere sunt implicati Uri Bidner, om de afaceri de origine israeliana, si un „oligarh” rus (n.r. - sugerand ca este vorba despre un personaj bine cunoscut ce se invarte in cercuri de afaceri de temut nu numai in Rusia).

Este o asociere intre cele doua persoane si Balkan Petroleum. Cum se spune: „Aceeasi Marie cu alta palarie””, declara sursa citata.

Ramificatii stranii

Subiect de campanie electorala pentru actuala putere, cazul „Rafo”, in loc sa se clarifice devine pe zi ce trece mai stufos si se pare cu ramificatii solide in afara tarii.

Probabil asa se explica si atitudinea sfidatoare pe care Balkan Petroleum a avut-o fata de statul roman si chiar fata de Fondul Monetar International (FMI), organism fata de care s-au aratat foarte „nemultumiti” si sustineau sus si tare ca le-a prejudiciat imaginea.

Statul nu lasa impresia ca ar fi prea mult preocupat de ce se intampla la Rafo si chiar acorda credit noului actionar.

„Schimbarea proprietarului societatii Rafo Onesti, prin vanzarea pachetului detinut de Balkan Petroleum catre Alfa Oil, nu afecteaza creantele detinute de stat asupra rafinariei. Rafo Onesti si Alfa Oil sunt societati cu capital privat, iar transferul actiunilor intre aceste doua societati nu implica in nici un fel statul.

Faptul ca s-a schimbat actionariatul poate fi un lucru pozitiv daca Alfa Oil este o societate serioasa”, se arata intr-un comunicat al ANAF.

"Guvernul nu vrea sa inchida Rafo Onesti, ci sa recupereze banii furati de o clica ce s-a invartit in jurul acesteia. Asta se va intampla, chit ca vor fi urmarite averile copiilor copiilor lor..."

Traian Basescu, presedintele Romaniei, 15 ianuarie 2005

Inca o gaura de 1.000 de miliarde de lei

Cumparatorul Rafo a luat deja de sub nasul statului roman cateva mii de miliarde de lei. Expanet, firma din grupul Alfa Oil, care preia Rafo, aduce petrol din import si exporta produsele finite, ceea ce o scuteste de plata TVA si a accizelor, in valoare de 1.000 de miliarde de lei vechi lunar.

Noul proprietar a procesat deja cantitati mari de petrol la Rafo, fara ca statul roman sa se aleaga cu ceva din afacere. Cand Alfa Oil a depus la ANAF oferta de preluare a Rafo, rafinaria era in blocaj. Instalatiile nu functionau de doua luni.

Reprezentantii Balkan Petroleum si-au indreptat atentia spre alte zari, iar solutia pentru repornire a venit in luna mai din partea firmei Expanet, care face parte chiar din grupul Alfa si care s-a oferit sa livreze petrol pentru prelucrare la Rafo.

Zilnic, pe instalatiile Rafo intra in jur de 7.000 de tone de titei asigurat de Expanet, pentru care insa statul roman nu incaseaza nici un ban din TVA sau accize. Si aceasta deoarece materia prima vine de import, iar produsele finite merg integral la export. Iar legislatia prevede ca, in astfel de cazuri, firma procesatoare nu este obligata sa achite mai nimic statului.

Alfa, partener de afaceri cu Saddam

Intr-un articol publicat de revista americana „Forbes” in noiembrie 2004, grupul Alfa este mentionat printre cei care au avut de castigat de pe urma afacerilor cu Saddam Hussein. Despre grupul Alfa s-a zis ca ar fi in spatele Alfa Oil, desi nu exista confirmare oficiala.

„Alfa a pompat „destul de legal” titei irakian ieftin, vanzandu-l apoi la pret mai mare printr-o serie de subsidiare si firme prietene”, se arata in articol.

In raportul CIA, realizat de analistul Charles Duefler, Saddam este acuzat ca ar fi perceput „comisioane” in schimbul titeiului vandut.