Cu sau fara stenograme, ultimul subiect scos din joben, saptamana asta, de o realitate prea incurcata, PSD ramane un partid in criza. El nu a reusit sa resoarba pana acum, si suntem deja la sfarsitul lui august, socul pierderii puterii din decembrie trecut. Congresul a distribuit altfel cartile in aceasta partida de poker, dar nici unul dintre jucatori nu a castigat potul.

In ciuda declaratiilor cu o naframa in varf de bat, facute de Geoana si secundul sau Nastase, cum ca s-ar fi inteles ca disensiunile dintre ei s-ar fi rezolvat, numai naivii sadea cred una ca asta. Cei doi au convenit ca deocamdata e interesul lor sa nu iasa la bataie cu ciomegele. Ar avea numai de pierdut.

Nici unul dintre ei nu se simte prea tare pe pozitie pentru a incerca sa transeze in favoarea lui. Geoana incearca sa isi creeze o baza politica in filiale, unde pana acum era punctul lui slab, si sa destrame retelele controlate de Nastase. Nastase a ripostat. Geoana la fel.

Geoana era pana la congres un personaj mediatizat, beneficiar al bunei imagini pe care ti-o da totdeauna portofoliul Externelor. Aici nu ai de a face cu intreruperi de curent, cu inundatii, cu medicamente compensate. Si nici nu esti tocat de presa pentru afaceri indoielnice. Te tii de reuniuni la nivel inalt, de strangeri de maini la Casa Alba, de conferinte de presa simandicoase.

Asa sa tot faci politica. E drept ca dupa alegerile locale si pierderea fara glorie a cursei impotriva lui Basescu parea pierdut in spatiu. Si era si lucrat la meserie de cativa baroni care s-au simtit stingheriti de steaua lui in ascensiune. Mai ales ca tot sfaff-ul se asteapta ca PSD sa castige alegerile si sa se infrupte in continuare din coliva.

Era ca in jocul cu scaunele in care mereu este unul in minus in raport cu cei care doresc sa se aseze. Dupa caderea PSD, Geoana s-a gasit in ianuarie pe o lista scurta si neagra, sa fie ras. Dar in acelasi timp aparea in calculele altora pentru niste zile negre.

A fost gasit bun de surogat pentru Iliescu, care in loc sa se retraga la pensie, si sa devina un pasnic guru al PSD, a preferat sa intre iar in transee pe post neaparat de sef, ca mare carmaci national, ceea ce nu mai era cazul. Partidul a refuzat, a zis niet, si l-a trimis prin Cismigiu, drept chibit si veteran de razboi plin de istorii.

Geoana s-a trezit in linia intai, ca sef de stat major, fara sa fi vrut neaparat chestia asta. Sau mai exact spus, fara sa se fi asteptat - pana in marea noapte a complotului antiIliescu... Dar la razboi ca la razboi. Cum lui Geoana nu ii place sa refuze, s-a lasat distribuit in rolul nr.1 de tovi care stiau ca altfel isi pierd pozitiile.

Iliescu ameninta cu o mare curatenie de primavara, de fapt o mare restauratie, cu dinozauri frustrati pe post de vedete. Jocul din culise l-a scos la suprafata. Geoana a aparut ca un actor care inlocuieste pentru o seara pe afis titularul. Regizorii mutarii au crezut ca ei vor face in continuare pe primadonele politicii PSD.

Bun sa ii ia fata lui Iliescu, dar nu de-ajuns de versat sa conduca partidul. Cum Geoana nu parea chiar un lider, am avut repede o coliziune. Nastase si-a imaginat ca nimic nu s-a schimbat, ca tot el da tonul, ca presa va fi cu ochii tot pe el, ca in filiale baronii locali vor continua sa scandeze "sa traiti" cand ii aud vocea in telefon. Fals.

Cadrele s-au orientat repede spre Geoana, il recunosc drept sef pentru ca intai de toate vor ordine la varf.. Retelele functioneaza in continuare, dar calculul si oportunismul aranjeaza diferit betele de Marocco. "Functia creeaza organul" si Nastase a inceput sa se confrunte cu propria lui umbra. Ca Iliescu cateva luni mai devreme.

O constata asta pe pielea lui zilnic cand observa ca anturajul lui s-a subtiat. Purtatorii de geanta s-au rarit, lingusitorii sorb ciorba din gamele straine. PSD are drept grad de legitimitate zero, congresul. Or, congresul l-a desemnat pe Geoana ca sef la vreme de furtuna, citeste opozitie. Geoana e mai tare decat s-ar crede in PSD, pentru ca are congresul in spate.

Culisele se opresc undeva pe aici. Nastase isi ridica partidul in cap daca se da prea tare la Geoana. Nu e adevarat si invers. In ciuda garagatei pe care o va isca PSD pentru apararea fotoliilor lui Nastase si Vacaroiu, efectul va fi nul. Va avea efect mai mult in interiorul PSD. Odata scos din fieful lui de la Camera Deputatilor, Nastase va avea probleme in partid.

El este pe o panta descendenta.

Nu stiu daca se va salva. Dar unii isi vor aduce aminte ca a pierdut Cotrocenii si lupta politica pentru formarea Guvernului. Altii vor scoate de la naftalina acuzatiile de coruptie care au impins in jos PSD-ul. Si stenogramele trebuie citite ca un prilej de a pune pe tapet chestiunea suprematiei in PSD. Ele vor pune la incercare orgoliile, dar si carierele celor implicati.

Indiferent ce ne va spune Parchetul - cam in ceata deocamdata, sa o spunem - confruntarea reala nu va fi aici sau in presa, ci pe culoarele luxoase si intunecate de pe Kiseleff.