Presedintele PSD a de clarat la Constanta ca, in plina sesiune parlamentara a celor doua Camere de la inceputul lunii septembrie, fostul ministru de Finante Mihai Tanasescu, in numele partidului, il va chema la o audiere publica pe actualul ministru de Finante, Ionut Popescu, pentru stergerea "completa si imediata" a datoriei de peste 2 miliarde de dolari a Irakului catre Romania.

Mircea Geoana considera "intolerabila" decizia Finantelor luata "in obscuritate si fara consultare politica si publica, fara prezentarea motivatiilor pe care Guvernul actual le-a avut, dintr-o semnatura de condei, a datoriei de 2 miliarde de dolari pe care aceasta tara si oamenii acestei tari le meritau, cu totii, inapoi".

Liderul principalului partid de opozitie s-a aratat extrem de revoltat ca, in conditiile in care "n-avem bani de drumuri, de poduri pentru inundatii, n-avem bani nici de unele, avem in schimb luxul si marinimia sa iertam 2 miliarde de dolari".

Admite ca, in acest moment, Irakul n-ar putea si n-ar avea cum sa returneze acesti bani, ca exista, in plus, o presiune externa in acest sens.

El este insa convins ca "prin consultarea specialistilor nostri" se putea gasi "o formula inteligenta de conversie a datoriei intr-un fond de investitii" sau "de colaterizare" prin investitii in campuri petroliere sau in infrastructura.

La fel de suparat si socat s-a aratat si presedintele executiv PSD, Adrian Nastase.

El a afirmat la Constanta ca, pe vremea cand era prim-ministru, "presiuni" asemanatoare s-au exercitat si asupra sa si a Guvernului pe care-l conducea, dar a fost ferm in a pleda pentru gasirea unor "solutii alternative".