Militarii australieni sunt legati la ochi, dezbracati si amenintati cu caini agresivi in cadrul unui antrenament extrem de dur la care sunt supusi pentru a-i pregati sa reziste la tortura, informeaza publicatia "The weekend Australian".

Antrenamentul intensiv, aprobat la cel mai inalt nivel de guvernul australian, a fost decis pentru a raspunde mai eficient la pericolele reprezentate de inamici care nu respecta Conventia de la Geneva.

Ministrul Apararii, Robert Hill, a autorizat ca, in timpul exercitiilor de simulare a unor interogatorii, sa fie folosite amenintari de natura fizica si sexuala.

Astfel, pentru a da mai mult realism situatiei simulate, instructorii care participa la antrenamente stau dezbracati in fata soldatilor, care trec prin diverse proceduri, timp de pana la trei-patru ore.

Exercitiul are trei niveluri de pregatire si se desfasoara sub un control strict, in prezenta unui medic si a unei persoane "neutre", care pot pune capat oricand antrenamentului, a declarat un ofiter care a participat la redactarea unui manual special dedicat tehnicilor de interogare.

Un fost militar care a participat la astfel de exercitii a declarat pentru publicatia australiana ca soldatii erau treziti in toiul noptii, erau dezbracati si scosi afara in frig.

Un camarad de-al sau a intrat in hipotermie si a trebuit sa primeasca ingrijiri medicale. De asemenea, in timpul interogatoriilor se urmarea inducerea unei situatii de stres, soldatilor fiindu-le puse aceleasi intrebari repetate exasperant de catre "anchetatori" de sex opus care ii supuneau la umilinte sexuale. Uneori li se dadea o pauza, dupa care procedura se repeta.