La Campul Romanesc din Hamilton - Canada, in perioada 21-28 august a.c. are loc "Saptamana romanilor".

Manifestarile au inceput ieri, cand romanii adunati aici de pretutindeni au fost prezenti la Hramul Capelei Sfanta Maria, la slujba oficiata de un sobor de preoti in frunte cu P.S. Irineu de la Vatra.

Au sosit la Campul Romanesc de la Hamilton romani stabiliti in Canada si Statele Unite, in Norvegia si Australia, de pe toate continentele.

La reuniunea de la Campul Romanesc de la Hamilton se vor dezbate diverse teme referitoare la "Relatiile statului roman cu emigratia, o problema a tuturor guvernarilor postdecembriste", "Exilul creator", "Diplomatia si mass-media germane despre Romania",

"Incercarile de infiltrare ale exilului de catre serviciile securitatii romane", "Ce poate face guvernul roman pentru exil si emigratie", "Organizatiile romanesti din Australia si puterea de la Bucuresti", "Relatiile emigratiei cu tara", "Comunitatile romane din afara granitei Romaniei trebuie sa actioneze pentru a scapa de "cartite" etc.

La intalnirile de la Campul Romanesc din aceasta saptamana sunt prezenti profesori universitari, oameni de afaceri, scriitori, ziaristi care doresc sa se implice in problemele romanilor din diaspora, in intarirea relatiilor cu tara de origine si, nu in ultimul rand, in colaborarea mai accentuata a romanilor din diaspora pentru cresterea prestigiului Romaniei in lume.

Semnificative pentru Saptamana romanilor de la Hamilton sunt, cred, afirmatiile lui Corneliu Florea din Winnipeg - Canada: "Suntem romani inainte de toate! Tara, limba, numele le putem schimba, genele nu!".