Stirea potrivit careia rafinaria RAFO Onesti ar fi fost preluata de doua firme din consortiul petrolier ruso-britanic Alfa, de la Balkan Petroleum, a fost infirmata sambata de presedintele Balkan Petroleum, Marian Iancu.

Aflat la Timisoara, unde participa la derby-ul etapei dintre Poli AEK, detinuta de Balkan Petroleum si Steaua Bucuresti, Iancu a afirmat ca nu a vandut rafinaria din Bacau.

"Deocamdata, pot sa va spun ca nu. Daca voi vinde, voi vinde pe bani multi, foarte multi, pentru ca am si muncit mult. De cand am preluat noi rafinaria nu avem nici o datorie bugetara. Poate, afla, prin intermediul dvs. dl Bodu (n.r. - seful Fiscului). Este tinta noastra sa nu avem datorii la buget, nu le-am avut niciodata. Daca vom vinde RAFO, datoriile acesteia vor fi achitate".

Ieri, Marin Anton, consilier al presedintelui Balkan Petroleum, ne-a confirmat totusi ca "in 12 iulie, s-a batut palma".

"Documentele urmeaza sa se perfecteze. Cumparatorul este un grup de firme inregistrat la Viena, cu divizii in Kiev, care doreste sa se implice in multe investitii in piata petroliera balcanica", ne-a declarat Anton.

El a mai declarat ca valoarea tranzactiei este secreta, dar ca pe langa pachetul de 98% din actiunile detinute la RAFO, viitorul proprietar intentioneaza sa preia si creantele pe care le au de recuperat de la RAFO statul roman, prin Fisc, AVAS si Vama, inclusiv cele ale firmelor FABER si VGB Oil, precum si creanta detinuta de compania Petrom la RAFO Onesti.

Vanzarea de catre Balkan Petroleum a participatiei la RAFO este cunoscuta nu doar la Agentia de Administrare Fiscala (ANAF) ci si la minister.

Valeria Nistor, consilier juridic al ministrului Finantelor, Ionut Popescu, a confirmat prezenta lui Uri Bider (reprezentant al ALFA GROUP, concern care controleaza cele doua firme) in sediul institutiei.

"Domnul Bider a venit la minister pentru a ne anunta ca a cumparat toate actiunile detinute la RAFO de catre Balkan Petroleum plus creantele lui VGB Oil si Faber Invest prin doua societati. Din cate tin minte e vorba de societatile Raglam Overseas Ltd si Calder Ltd care nu figureaza ca societati deschise pe teritoriul Romaniei ci, din cate am aflat, in Cipru.

Ne-am interesat la Registrul Comertului si aceasta tranzactie nu a fost inca inregistrata", ne-a spus consilierul ministrului Finantelor.