In Belarus, serviciile secrete anihileaza orice forma de disidenta, inclusiv caricaturile postate pe Internet. Trei studenti sint anchetati penal pentru ca au „lezat onoarea presedintelui Lukasenko” cu desenele animate care-l ironizau.

„Am voie sa guvernez pentru totdeauna. Semnat, Alexander Lukasenko”. Asa incepe unul dintre desenele animate satirice de pe site-ul http://www.mult. 3dway.org.

Face aluzie la referendumul organizat odata cu alegerile parlamentare, prin care Lukasenko si-a asigurat posibilitatea de a candida pentru un al treilea mandat prezidential.

Intr-un alt desen animat se arata cum televiziunea publica ia „faptele”, „interviurile” si „dovezile” si le trece prin masina de tocat, facind „spaghetti” din ele.

Acestea sint condimentate cu „minciuni uriase”, „insolenta extraordinara”, „rautate comuna” si „ipocrizie fariseica”, care mai apoi se revarsa din televizoare in toate casele oamenilor. In Belarus, expresia „a atirna spaghetti de urechile cuiva” inseamna a insela pe cineva.

A treia cale, barata

Fondat acum un an de catre un grup de studenti, clubul de filme animate „A treia cale” se dorea o „cale de a participa la viata publica si politica din tara”.

Desi erau constienti ca sint urmariti de serviciile secrete belaruse (KGB), membrii acestui club nu se asteptau sa fie anchetati si pusi sub urmarire penala.

In Belarus, serviciile de Internet sint monopol de stat, astfel incit este foarte usoara supravegherea utilizatorilor si a accesarilor de Internet. Joia trecuta, KGB-ul a perchezitionat apartamentele celor trei studenti fondatori, confiscindu-le calculatoarele si toate documentele personale, inclusiv diplomele de liceu.

In urma interogatoriilor, ei au fost acuzati de „lezarea onoarei presedintelui”. Fapta se pedepseste cu inchisoare pina la cinci ani.

„Sintem foarte ingrijorati, pentru ca stim cum se incheie astfel de cazuri in tara noastra, nu exista nici o speranta ca situatia sa se remedieze“, a declarat unul dintre cei acuzati, Pavel Morozov, citat de France Presse.

„Ne-am gindit sa plecam din tara, dar nu-l putem abandona pe Oleg, partenerul nostru, arestat la domiciliu de joi“, a adaugat el.

Proteste europene

Organizatia „Reporteri fara Frontiere” a protestat fata de actiunea KGB-ului belarus, afirmind ca „aceasta hartuire este un alt exemplu al regimului autoritar care domneste in Belarus. Trei jurnalisti au fost deja condamnati la inchisoare pentru „insultarea presedintelui” si ar fi intolerabil ca acesti tineri utilizatori de Internet sa aiba aceeasi soarta.”

Intr-o scrisoare deschisa, intitulata „Ultima tara totalitara din Europa”, Vaclav Havel evoca starea tot mai grava a drepturilor omului din Belarus.