Un puhoi de spargatori de tabuuri si amatori de rock s-a abatut la Vama Veche, pina simbata, pentru doua zile de petrecere cu cele mai bune trupe romanesti si invitati din strainatate.

Festivalul „Stufstock“ a adus Vamei Vechi zarva, o multime de corturi pe malul marii, distractie de mii de wati pe plaja, distribuita democratic intre cele doua scene. Aici au incercat sa dea tot ce au mai bun din ele peste 40 de trupe.

Simbata, pe la sapte seara, la scena B, citeva sute bune de oameni asteptau deja inceperea show-ului initiat, in stilul ei bine cunoscut, de Ada Milea, care a mai „derapat“ si prin limba engleza si a vorbit cu publicul. Asezati la inceput cuminti, in nisip, spectatorii au fost facuti, pina la sfirsitul recitalului, sa se ridice in picioare.

Muzica bine insiropata

Ceva mai tirziu, Tapinarii intrau pe scena in tonul „Vreau sa fug, / sa fug de ele, / de amantele mele, / de frustrarile mele“, in timp ce Vita de Vie isi dezlantuia „basul si cu toba mare“, in direct la TVR 2. Nightlosers au demonstrat ca blues-ul merge bine si aromatizat cu parfum neaos de «brandy» facut din prune.

Unul dintre cele mai apreciate recitaluri ale primei seri a fost cel al moldovenilor de la Zdob si Zdub. Dar si mai bine primiti au fost cei de la formatia Vama Veche.

Cam sceptic in privinta sanselor de salvare a localitatii, Tudor Chirila a multumit publicului ca l-a salvat, cel putin pe el si pe tovarasii sai de trupa. In rest, plete, tatuaje, creste vopsite, oameni intinsi la mal, cu cite un pahar de bere in fata. Si chiar niscaiva nudisti, dornici de scaldat pe intuneric.

Intre cele doua scene, o a treia oferea posibilitatea de a se manifesta dupa voie celor care doreau sa se exprime artistic, dar inca nu-si gasisera calea intru afirmare.

Ecologia face casa buna cu muzica

„Stufstock“, ajuns la a treia editie (si bine organizat, cu birou de presa, jandarmi, voluntari, tricouri portocalii, punct sanitar si „cort de dezinformare“, plus shaorma si bere), a fost initiat de miscarea „Salvati Vama Veche“ si produs de Grupul de Presa „Catavencu“.

Miscarea sprijina aplicarea noului Plan de Urbanism in Vama Veche, in vederea unei dezvoltari a turismului ecologic in zona si a prevenirii distrugerii specificului bio-cultural.

Realizarea acestor obiective va mai dura, dar Festivalul „Stufstock“ reuseste, deocamdata, sa prezerve libertatea, toleranta, prietenia si muzica buna.