Membrii Clubului Roman de Presa vor afla azi numele colegului lor care l-a amenintat pe presedintele Traian Basescu. Seful statului are in aceasta zi o intalnire cu Consiliul de Onoare al CRP, a doua dupa ce a sosit la Cotroceni, principalul punct al discutiilor urmand sa fie dezvaluirea celui care l-a santajat pe presedinte.

Traian Basescu a anuntat, inca de la sfarsitul saptamanii trecute, prin intermediul purtatorului sau de cuvant, Adriana Saftoiu, ca doreste sa discute cu acest prilej, intre alte probleme, si chestiunea ziaristului care l-ar fi "amenintat" telefonic, afirmatie cuprinsa intr-un interviu acordat postului public de radio, pe data de 8 august.

In pofida tuturor insistentelor presei, pana in prezent, presedintele a refuzat sa faca public numele celui vizat de declaratia sa si este probabil ca acest nume sa fie dezvaluit in cadrul intalnirii de membrii Consiliului al CRP. Intalnirea va fi urmata de o declaratie a sefului statului.

Aceasta va fi cea de-a doua intrevedere a lui Traian Basescu cu membrii CRP.

Prima s-a desfasurat pe 4 iulie, cand au fost discutate chestiuni legate de interesul Romaniei, de comunicarea dintre institutiile statului si presa si despre modul in care trebuie tratate momentele de extrema urgenta in acest sistem politica-presa.

Clubul Roman de Presa l-a avut invitat, miercuri seara, si pe premierul Calin Popescu Tariceanu, aceste intalniri facand parte dintr-o strategie a CRP de a se intalni periodic cu presedintele, primul-ministru si alti reprezentanti ai institutiilor statului roman.

"Nu inteleg frustrarea unor ziaristi"

Relatia presedintelui Traian Basescu cu presa romana a fost de mai multe ori conflictuala in cele opt luni de mandat.

Dupa o luna de miere care a trecut foarte repede, atacurile la adresa presedintelui si de la presedinte spre presa au inceput sa apara din ce in ce mai mult.

Traian Basescu pare convins in acest moment ca presa romana a inteles ca nu va fi partenerul sau in exercitarea puterii. Cel putin asa spunea pe 8 august, intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati.

"Sunt unii ziaristi prestigiosi care au fost obisnuiti sa fie consultati, o fi bine sa fac asa, o fi bine sa fac altfel, iar ei sa spuna sententios - sa faceti asta, aici, o sa va sustin, asta cand o s-o faceti, o sa va trag un articol mai negativ, dar pe fond o sa va sustin. Am consilieri, am oameni politici, am partide cu care sa ma consult.

Frustrarea asta pe care o au unii ziaristi este o frustrare pe care pot s-o inteleg. (...) Presa, eventual, trebuie sa o informezi, iar eu mi-am aratat disponibilitatea, sau sa-i explic unele acte ale presedintelui, care nu este niciodata si nici nu poate fi perfect", spunea presedintele Traian Basescu.