Un student al Institutului de Fizica Teoretica al Universitatii din Leiden (Olanda) a facut descoperirea vietii lui in timp ce studia documentele din arhiva universitatii pentru teza de masterat, a informat Associated Press.

Rowdy Boeyink a inteles imediat importanta manuscrisului de 16 pagini intitulat "Teoria cuantica a gazului ideal monoatomic" redactat de insusi Albert Einstein in decembrie 1924.

Lucrarea a fost publicata un an mai tarziu in analele Academiei Prusace de Stiinte din Berlin si reprezinta ultima dintre marile teorii elaborate de cel al carui nume a devenit sinonim cu geniul.

Potrivit profesorului Carlo Beenakker, manuscrisul este exceptional de bine pastrat. "Se pot observa foarte distinct mazgaliturile lui Einstein si chiar, pe unele pagini, amprentele sale".

In lucrare se arata ca, la temperaturi apropiate de zero absolut, particulele de gaz ajung la stare energetica foarte mica, ceea ce le face sa formeze un singur monoatom mare. Teoria a fost elaborata impreuna cu fizicianul indian Satyendra Nath Bose si a fost numita "condensarea Bose-Einstein".

Ea a fost confirmata in 1995 de Eric Cornell si Carl Wiemann de la Universitatea Colorado, al caror experiment a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru fizica in 2001. Beenakker este sigur ca si Rowdy Boeyink "va primi o nota buna la teza de masterat".