Dosarul privind fraudarea alegerilor generale din toamna anului trecut a creat un adevarat cutremur in Justitia romana, dupa ce Procurorul General al Romaniei, Ilie Botos, a dispus retragerea dosarului procurorului anchetator, Viorica Stoica. Botos a invocat ca motiv pentru gestul sau modul de lucru al procurorului, precizand totodata ca legea ii permite sa recurga la o astfel de masura.

Gestul procurorului general a condus la declansarea unui conflict intern in cadrul Parchetului General, conflict care ardea mocnit de mai mult timp.

Taberele au fost deja bine stabilite: Botos si sustinatorii sai si procurorul Viorica Stoica, un procuror care afirma ca este fara pata, dar este contrazis de implicarea sa in dosarul "Liberty", in care, printr-o evaziune fiscala, Stefan Riza a cauzat statului roman un prejudiciu de 8.000.000 de milioane de dolari.

Razboiul se da, de fapt, pentru functia detinuta in prezent de Ilie Botos, si asa cum declara chiar Viorica Stoica intr-un comunicat trimis ieri presei: "in batalia pentru supravietuire pot fi folosite orice arme".

Istoria scandalului

Co-presedintii Aliantei DA, Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu au depus, in data de 30 noiembrie 2004, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, o plangere penala impotriva judecatorului Emil Ghergut, la acea data presedintele Biroului Electoral Central (BEC) si a celorlalti membri ai BEC.

Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu ii acuzau pe membrii BEC de comiterea infractiunilor prevazute de articolul 108 din legea 373/2004, referitoare la punerea in uz a unui program de calculator cu vicii aparente sau ascunse si de abuz in serviciu impotriva intereselor statului in forma agravanta, fals intelectual, actiuni impotriva ordinii constitutionale, comunicare de informatii false si

asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Plangerea a fost inregistrata, iar dosarul a fost repartizat procurorului Viorica Stoica.

Potrivit spuselor lui Stoica, Ilie Botos ar fi blocat audierile in acest dosar, in luna ianuarie a acestui an, dupa ce ar fi aflat ca procurorul a stabilit, prin intermediul consilierului prezidential, Renate Weber, o data pentru audierea presedintelui Traian Basescu. Procurorul Viorica Stoica a declarat ca va depune o plangere la CSM, pentru solutionarea in mod corect a cazului.

Pozitia Administratiei prezidentiale

Consilierul prezidential pe probleme juridice, Renate Weber, prin intermediul careia a fost stabilita audierea presedintelui Traian Basescu, a confirmat spusele procurorului anchetator, Viorica Stoica.

Weber a precizat, insa, ca Administratia Prezidentiala nu este implicata in acest subiect, intrucat plangerea a fost facuta de liderii Aliantei, inainte ca ei sa ocupe functii in stat.

"Plangerea a fost facuta la Parchet de co-presedintii Aliantei, inainte ca ei sa aiba calitatile de acum, in stat. Plangerea a fost facuta de candidatul Traian Basescu", a explicat Weber.

Ea a adaugat ca a fost sunata de procurorul Viorica Stoica, la inceputul lunii ianuaire, ca solicitarea acesteia de a-l audia pe Traian Basescu a fost acceptata de seful statului, dar nu s-a stabilit o zi anume pentru audiere.

De asemenea, Renate Weber a precizat ca, la scurt timp dupa conversatia avuta cu Stoica, a primit un telefon de la Ilie Botos, care s-a aratat interesat de conversatia avuta cu procurorul Stoica.

Botos acuzat de implicare in "dosare bomba"

Dupa izbucnirea scandalului care arunca din nou Justitia romana intr-o gaura neagra, procurorul Viorica Stoica a remis un comunicat de presa pe care il prezentam in intregime.

"Ceea ce se intampla astazi in institutia condusa de Ilie Botos este stupefiant. Se fac dosare la comanda si se inchid dosare dupa interes. Sunt folosite franturi de informatii impinse pe un canal media pentru a intimida procurorul. Realitatea arata insa ca in lupta pentru supravietuire, pot fi folosite orice arme.

Timpul va devoala, insa aceasta constructie fragila pe care Botos se chinuie sa o ridice pentru a-si pastra functia si va scoate la iveala ceea ce se afla la fundament. Eu am constiinta impacata, trecutul meu profesional este nepatat, am instrumentat dosare grele, in care infractori periculosi si gulere albe au primit in urma judecarii cauzelor pedepse grele.

Nu cred ca aceasta profesie se poate face cu capul plecat si cu mainile legate.

Avand in vedere toate aceste aspecte, gestul procurorului general de a arunca acuze in stanga si in dreapta pentru a ma intimida este detestabil si cred ca se inscrie in politica domniei sale de supravietuire politica. Pentru ca tot ce se intampla acum nu este decat o incercare de intimidare, pe care o resping cu argumente.

Contraatacul disperat al procurorului general este cusut cu ata alba, este o tinta falsa, menita a abate atentia de la dosarul fraudarii alegerilor si de la obedienta domnului Ilie Botos, speriat probabil ca am inceput cercetarile in acest caz.

Dupa cum s-a vazut, si doamna Renate Weber a punctat corect faptul ca nimeni nu l-a mai solicitat pe presedinte dupa cererea mea de audiere, nici la Cotroceni, nici in alta parte, iar dosarul a fost inchis. Ceea ce s-a si urmarit, probabil.

M-am hotarat sa vorbesc despre toate acestea, intrucat imi respect meseria si cred ca reforma Justitiei nu va esua si nu va permite abuzuri izvorate din obedienta, ipocrizie sau disperare.

Imi asum acest act si, in cunostinta de cauza, va spun ca exista multe, foarte multe voci ale colegilor care au ceva de spus si sustin reforma in Justitie, chiar daca in fruntea unor institutii sunt oameni anti-reforma. Daca sistemul s-ar fi innoit anul trecut, n-ar fi fost posibil sa mi se ia dosarul pentru a nu deranja pe cineva pentrui ca imi faceam meseria.

La timpul potrivit, domnul Botos va afla probabil ca sprijinul politic pe care l-a avut, si pe care se pare ca il are in continuare, nu-i confera in fata colegilor nici stima, nici vreun ascendent profesional.

Zilele acestea am fost avertizata "prieteneste" pe diverse canale ca nu voi avea liniste in perioada urmatoare. Ca se fabrica dosare si gestul meu de fronda isi va primi rasplata. Nu pot decat sa cred ca vremurile acelea si exponentii lor s-au dus, ori se vor duce la lada de gunoi a istoriei."

Un Curriculum Vitae patat

In ciuda faptului ca procurorul Viorica Stoica sustine, in nota remisa presei, ca trecutul sau profesional este nepatat, iar constiinta sa este impacata, mai vechile sale conflicte cu procurorul general al Romaniei arunca o umbra de indoiala asupra veridicitatii spuselor sale.

In toamna anului trecut, dupa ce postul de sef al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bacau a fost eliberat, Viorica Stoica ar fi intervenit pe langa Corina Cretu, consilierul prezidential de la acea vreme, pentru a-l ocupa.

Singurul impediment petru preluarea functiei l-a constituit conducerea Parchetului General, reprezentata de Ilie Botos, care nu a sustinut promovarea procurorului Viorica Stoica in functia de sef al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bacau.

O alta pata pe CV-ul pe care Stoica l-a declarat impecabil este si implicarea sa in cazul Stefan Riza.

Acesta a fost trimis in judecata in 2000 pentru infractiunea de evaziune fiscala, fiind acuzat ca ar fi produs un prejudiciu de 8.000.000 de dolari statului. Procurorii care au instrumentat acest caz au fost schimbati, rand pe rand, din cauza incompetentei sau a coruptibilitatii de care au dat dovada.

Astfel, in anul 1999, fostul ministru al Justitiei, Valeriu Stoica, a dispus inceperea urmaririi penale impotriva a patru procurori din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, printre care si procurorul Viorica Stoica, pentru nereguli descoperite in anchetarea acestui caz.

Dosarul Riza a fost, in urma unei cereri formulate de aparatorii acestuia, retrimis la Parchetul General pentru prezentarea urmaririi penale inculpatului. In mod legal, dupa aceasta etapa, dosarul ar fi trebuit sa ia drumul Tribunalului, pentru a se judeca.

Dar, inca din 2001, procurorii supremi au "omis" sa trimita dosarul la Tribunal si daca nu s-ar fi intervenit la timp, faptele lui Riza ar fi fost aproape de expirarea termenului de prescriere.

Pana la inchiderea editiei, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, nu a putut fi contactat pentru a-si exprima punctul de vedere vizavi de acest scandal.