Dupa cinci ani de satira si critica sociala, dbrom (Din Basmele Romanilor) se inchide si spune "la revedere" peisajului online romanesc. In momentele sale active, dbrom a publicat saptamanal, totalizand peste 1,000 de texte si o serie de numere tematice, cum ar fi "Cartea" sau "Ce e prost in Romania?"

dbrom se inchide pentru ca nu mai putem face ce ne-am propus. dbrom ar putea continua sa publice, sa lase oamenii sa spuna ce au pe suflet, dar nu ar putea completa rutina cu sclipirile de geniu care ne-au motivat de-a lungul anilor.

Nici unul din cei care am fost aproape de dbrom in ultimii ani nu avem forta, timpul si determinarea cvasi-sisifica de a cara in spinare un site, care nu aduce bani, care consuma timp si care necesita grija.

Nici macar o infuzie de capital nu ar aduce inapoi noptile petrecute langa un update, entuziasmul cu care citeam e-mailurile cititorilor si frenezia cu care planuiam schimbari de imagine sau continut.

Unul din motivele pentru care dbrom a avut atat de multe masti in cei cinci ani de existenta e nevoia de a ne mentinem interesati.

Site-ul a inceput cu o poveste scurta si anormala, s-a extins greoi pentru a cuprinde vrute si nevrute (inclusiv o sectiune de "poze cu femei" -- ale noastre erau reale), s-a redefinit oximoronic in negru si gri (cea mai dificil de intretinut incarnare), iar in toamna lui 2002 a inceput cea mai sincera si mai puternica perioada, a carei imagine e vizibila si astazi.

Cand dbrom a pornit in primavara lui 2000, nu existau alte site-uri ca noi. In timp, au aparut, iar acum te poti impiedica cu usurinta de o "initiativa online romaneasca". Faptul ca dbrom a rezistat cinci ani e o lectie pentru toti cei care au aparut si disparut si poate o previziune pentru cei care continua sa existe desi nu mai seamana deloc cu ce au fost.

Putem spune cu certitudine ca dbrom a facut istorie, iar daca cineva va dori vreodata sa vada unde si cand a inceput satira romaneasca neinstitutionalizata sa se exprime organizat pe Internet, va ajunge cu siguranta aici.

De aceea moare dbrom acum -- pentru ca sa ramana in amintirile noastre ca o forta, ca un mesaj tanar, si o pledoarie pentru exprimare, monitorizarea celor puternici, umor si actiune.

Sa ne fie de dbrom!