Anul trecut, stenogramele PSD pareau foarte credibile tocmai pentru ca Basescu fusese trimis in judecata in dosarul „Flota“.

Intr-adevar, fragmentul cel mai socant din stenograme il avea drept personaj pe ministrul Rodica Stanoiu. In primavara lui 2003, detinatoarea portofoliului Justitiei ar fi spus in fata Delegatiei permanente a PSD: „Stiti bine ca eu, de nenumarate ori, in legatura cu Basescu am intrebat chiar si in sedinte mari, cind dam verde pentru Basescu. S-a dat tirziu dosarul lui, acuma“.

Cu cinci zile inainte de alegerile din noiembrie 2004, atunci cind aceste fraze erau publicate in presa, replicile fostului ministru pareau sa ilustreze in chip perfect influentarea politica a justitiei. Basescu fusese inculpat in august 2004 si, chiar daca obtinuse aminarea procesului pina dupa alegeri, publicul avea in minte protestele sale din lunile precedente.

Liderul PD acuzase doi procurori ai PNA ca nu au instrumentat dosarul in respectul procedurilor si ca actioneaza, de fapt, la comanda politica. Acuzatia s-a transformat intr-o plingere impotriva celor care trimisesera cauza la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

La inceputul lui 2005 – surpriza! Traian Basescu anunta ca isi retrage plingerea. Presedintele explica atunci ca noul sau statut il obliga sa stinga conflictul cu o institutie a statului. Gratia prezidentiala era totusi stranie. Daca dosarul „Flota“ fusese fabricat la comanda politica, atunci si cei care au facut comanda si cei care au executat-o ar fi trebuit sa fie pedepsiti.

Asa cer regulile unui stat de drept. Iertarea presupusilor executanti, inainte ca problema comenzii sa fie lamurita, era un gest ilogic. Cum veridicitatea stenogramelor fusese deja pusa la indoiala, Basescu producea stupoare.

Daca frazele Rodicai Stanoiu erau o transcriere fidela a conversatiilor din cadrul PSD, atunci ea ar fi trebuit sa explice nu numai cine a impiedicat, pentru ca apoi sa dispuna anchetarea lui Traian Basescu, ci si cine sint procurorii folositi in aceste operatiuni. Iertindu-i pe procurorii pe care ii reclamase, Basescu diminua credibilitatea stenogramelor.

Abia saptamina trecuta, Parchetul General a confirmat anchetarea Rodicai Stanoiu pentru influentarea politica a justitiei, dar dosarul nu contine inca probele autenticitatii stenogramelor. In schimb, dupa citeva infatisari, dosarul „Flota“ a fost retrimis Parchetului, spre completare.

Iar pentru ca legatura dintre stenograme si acest dosar sa fie si mai problematica, Basescu a semnat, la inceputul lui august, decretele prin care erau eliberati din functie doi procurori implicati in anchetarea sa pe tema flotei.

Din pacate, aceste parcursuri accidentate ale dosarelor creeaza impresia ca procurorii actioneaza in functie de contextul politic. Dar cum sa distingi intre interventia politica asupra justitiei si calculele politice pe care le fac procurorii insisi? Cum se poate afla adevarul in conditiile in care suspiciunea domina orice gest al oamenilor politici, ca si orice gest al magistratilor?