La intrarea in restaurantul „Golden Blitz”, aflat langa Palatul Cotroceni, o placuta infipta in perete ar trebui sa anunte, cu litere aurite, vizitatorii: „Aici, in seara zilei de 21 august 2005, intr-un separeu, presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au hotarat sa remanieze guvernul”.

Inauntru, printre borcanele cu castraveciori pusi la murat, pe pereti ar trebui atarnate pozele inramate ale sefului statului, in semn de binemeritat omagiu.

Basescu nu este numai cel mai faimos vizitator care i-a trecut pragul, dar si personalitatea care a facut localul celebru, ridicand, totodata, carciuma din zona socializarii bahice la rang de topos politic.

Traditia politicii la un pahar a fost reinnodata in timpul CDR, de catre „istoricele” PNTCD si PNL. Liberalii si taranistii suspinau dupa vremurile interbelice, cand inaintasii lor puneau la cale treburile tarii in cel mai select restaurant al epocii, „Capsa”.

Asa ca au cautat, la randul lor, locuri in care sa se adune si sa faca politica destinsi si bine dispusi. Liberalii au uneltit unii impotriva altora mai ales la restaurantele din Herastrau, unde erau fete frumoase si muzica.

Taranistii s-au stabilit la „La Premiera”, din spatele Teatrului de Opereta, unde ajunsesera sa-si tina si conferintele de presa. Insa una dintre cele mai importante hotarari a fost luata la un restaurant cu nume predestinat: „Piccolo Mondo”.

Aici, intr-un cerc foarte restrans, s-a pus la cale inlocuirea din functia de premier a lui Radu Vasile cu Mugur Isarescu.

Motorul schimbarii a fost, atunci, PD, iar plecarea lui Vasile s-a petrecut in convulsii, presedintele Emil Constantinescu fiind nevoit sa actioneze la limita Constitutiei pentru a-l revoca si a-l pune in fruntea guvernului pe guvernatorul BNR, care a devenit si candidatul taranistilor la prezidentialele din 2000.

In zilele noastre, trei localuri sunt in voga. „Golden Blitz” este frecventat, in special, de Traian Basescu, care ia masa aici cu blonda sa consiliera Elena Udrea, cu prieteni si tovarasi de partid.

Decorul rustic stilizat pare sa-i fi inspirat extravaganta comparatie cu Axa Londra-Washington-New York si sexul oral cu licurici - facuta publica, in mod nedeontologic, de niste tovarasi de pahar -, dar si lista ministrilor din Cabinetul Tariceanu care urmeaza sa fie remaniati.

„El Capitan” este restaurantul de la Snagov, unde premierul Tariceanu ar fi luat hotararea sa nu mai demisioneze, contrar tocmai dorintei capitanului Basescu. Cel de-al treilea se afla in Olimp si se numeste „Ciresica”.

Spre deosebire de primele doua, care s-au conturat ca locuri de dezbatere si de decizie politica, terasa este locul de distractie in concediu al sefului statului: aici, el rade, canta si danseaza cu sotia, interactioneaza cu ceilalti clienti.

Astfel, „Ciresica” dobandeste o importanta deosebita in planul imaginii prezidentiale care s-ar caracteriza, dupa reportajele prezentate de televiziuni, prin simplitate, vitalitate, tandrete.

Ca topos de imagine, restaurantul de la malul marii are un rol inofensiv, fiindca, leganandu-se in ritmurile muzicii, presedintelui nu pare sa-i mai fi stat mintea la chestiuni de anvergura nationala. Politica, dupa cum se vede, se face in localurile de la Bucuresti.

Dupa intalnirea presedinte-premier-lideri PD, de duminica seara, de la „Golden Blitz”, si stabilirea remanierii, carciuma s-a institutionalizat ca loc de decizie politica.

Sedintele de ieri ale liberalilor, pedistilor, reuniunea Aliantei si cea a coalitiei de guvernamant nu au facut decat sa oficializeze ce se hotarase cu o seara inainte, la una mica. Institutionalizarea carciumii se face insa in detrimentul institutiilor politice consacrate.

Forurile partidelor, Parlamentul, Guvernul, Presedintia, adica tocmai institutiile abilitate sa delibereze si sa puna in practica actul politic, incep sa-si piarda din prestigiu si autoritate, atata vreme cat problemele de interes general se rezolva in alta parte.

Cat despre schimbarile de guvern decise la adunari dionisiace, ele au tot atata greutate cat aburii alcoolului.