Dupa numirea lui Adrian Iorgulescu in fruntea Ministerului Culturii si Cultelor, la conducerea Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania a ramas, potrivit statutului acesteia, vicepresedintele Octavian Lazar Cosma. El va asigura interimatul acestei institutii pana in februarie 2006, cand se va intruni adunarea generala care poate decide numirea unui nou presedinte al UCMR.

Adrian Iorgulescu a anuntat, intr-o sedinta recenta a Uniunii, ca doreste sa se intoarca la conducerea institutiei dupa ce i se va termina mandatul de ministru al Culturii. El invoca, in acest sens, precedentul creat de Ion Caramitru, care si-a delegat un inlocuitor (Cornel Todea) pe perioada ministeriatului sau, pentru ca apoi sa-si reia functia din fruntea UNITER.

Plecarea lui Adrian Iorgulescu din fruntea Uniunii Compozitorilor este deplansa de breasla, Iorgulescu fiind vazut ca managerul care a reusit sa aduca in proprietatea Uniunii unele dintre cladirile mai vechi ale acesteia, intre care magazinul Muzica.

"Adrian Iorgulescu a fost cel mai bun presedinte al Uniunii dupa compozitorul Ion Dumitrescu", spune muzicologul Dumitru Avakian: "Iorgulescu a facut enorm pentru aceasta breasla, in special pentru consolidarea actelor de proprietate ale Uniunii, pentru ca in urma cu 20 de ani, de pilda, nu contau actele de proprietate, ci uzufructul.

" In ceea ce priveste un posibil conflict de interese intre calitatea de Ministru al Culturii si cel de presedinte de "rezerva" al UCMR, Avakian crede ca "probabil ca este un conflict de interese, dar cum postul de ministru nu este vesnic, este firesc ca domnia sa sa aiba posibilitatea revenirii in functia de presedinte al breslei muzicienilor".

Noul ministru al Culturii se afla asadar in postura in care Uniunea Compozitorilor, condusa de un interimar care-i tine locul chiar lui, sa ceara finantarea unui proiect de la MCC.

Adrian Iorgulescu ne-a declarat ca, in aceasta situatie, nu se pune problema vreunui conflict de interese, pentru ca "orice cerere de finantare depusa de Uniunea Compozitorilor la Ministerul Culturii si Cultelor trece prin Fondul National Cultural, care nu este gestionat de MCC".

Cat priveste posibilii inlocuitori ai lui Adrian Iorgulescu la conducerea Uniunii Compozitorilor, Avakian il avanseaza ca succesor pe compozitorul Anton Suteu, "care este tanar si plin de energie".

Referindu-se la posibilitatea prelungirii interimatului lui Octavian Lazar Cosma, actualul vicepresedinte al UCMR, si dupa adunarea generala care va loc in februarie 2006, Avakian spune ca " Octavian Lazar Cosma este foarte in varsta. E un personaj care are merite deosebite in ceea ce priveste cercetarea.

El a fost vicepresedinte mai mult ca reprezentare a unor generatii si a unei pozitii de profesionalism cu totul speciala. Intr-adevar, el este la curent cu ceea ce se intampla in interiorul Uniunii, dar in nici un caz nu are posibilitatea dinamismului si a miscarii pe care o au oamenii mai tineri", crede Dumitru Avakian.

La randul sau, muzicologul Viorel Cosma ii face un portret succint celui care va asigura, cel putin pana in februarie, interimatul la conducerea Uniunii Compozitorilor: "Octavian Lazar Cosma si-a facut studiile in Uniunea Sovietica; a fost vreme de 20 de ani secretar de partid la Uniunea Compozitorilor, a fost bagat pana-n gat in Ministerul Culturii pe vremea Constantei Craciun.

Adica, toata treaba, din punct de vedere politic, nu e roz! Nu ne convine. Noua ne-a convenit Iorgulescu, fiindca era de dreapta, stia sa se bata. Vicepresedintele Cosma nu prea vrea sa se bata, vrea sa stea linistit, ca odata scoate cineva sperietoarea ca a fost 20 de ani secretarul de partid al Uniunii. Nu doi ani, ci 20 de ani.

El e casatorit cu o rusoaica, pe care adus-o de-acolo. Deci el era sovietizat bine de tot. Altminteri, foarte bun din punct de vedere profesional, de-aia a si rezistat dupa revolutie", afirma muzicologul Viorel Cosma care crede, la randul sau, ca potriviti pentru functia de presedinte al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, sunt oameni mai tineri si mai dinamici.

Cosma il numeste, in acest sens, pe compozitorul Dan Dediu, caruia i s-a propus functia, dar pe care acesta ar fi respins-o hotarat, pentru ca, spune muzicologul, "el sta mai mult prin Germania, zboara la Berlin cum m-as duce eu in Piata 1 Mai. Nici una dintre cele patru-cinci personalitati pe care le avem la ora actuala nu se inghesuie la presedintia Uniunii.

Lasand la o parte ca sunt peste 70 de ani si Bentoiu, si Grigoriu, si altii. Generatia tanara nu vrea sa se inhame la munca administrativa pentru ca trebuie sa inchida portile la creatie. La ora actuala suntem intr-o dilema foarte mare, fiindca nu stim pe cine am putea aduce la conducerea Uniunii Compozitorilor", spune Viorel Cosma.

Adrian Iorgulescu urmeaza sa depuna, cel mai probabil astazi, juramantul de Ministru al Culturii in prezenta presedintelui Basescu.