Vara se apropie de sfarsit, si a aparut si nr. 6-7/2005 al revistei "Viata Romaneasca", editata de Uniunea Scriitorilor si Redactia Publicatiilor pentru Strainatate. Mai tot numarul este dedicat filozofului Emil Cioran, de la a carui stingere din viata se implineste, in 2005, un deceniu.

Grupajul "Emil Cioran - 10 ani de posteritate" cuprinde: o convorbire cu Mihai Sora ("Din nou despre Cioran"), repere bibliografice si spirituale intocmite de Marin Diaconu, un text in franceza despre "Mihail Eminesco" semnat de... Emmanuel Cioran si prezentat de Luca Pitu, o selectie din "Caiete"-le cioraniene, un interviu cu Gheorghe Grigurcu despre personalitatea celui omagiat.

Marin Mincu isi publica in extenso corespondenta cu Emil Cioran. Sunt transcrise doua convorbiri radiofonice despre scrisorile lui Cioran purtate de Aurel Cioran, Gabriel Liiceanu si Tania Radu. In sectiunea "Cioran - intre literatura si filozofie", Ionel Necula face "Radiografia unui an din viata lui Cioran: A.D. 1934".

Mai exista articole, unele dintre ele foarte interesante, semnate de: Florin Mihailescu, Ion Balu, Ion Dur, Gheorghita Geana, Gabriel Stanescu, Mara Magda Maftei ("Romania intre delir si imbecilitate"), Marin Diaconu, Ion Papuc, Valentin Protopopescu, exegetul psihana-list al filozofului ("Cioran, one man show") si inca multi altii - practic, cum am spus, mare parte din revista.

Mihail Diaconu mai prezinta si o utila bibliografie de carti despre Emil Cioran.

Inca o sectiune este dedicata cronicilor la carti despre marele filozof! La ancheta revistei despre "Boema literara in vremuri de tranzitie" raspund: Mircea Carstea, Caius Traian Dragomir, Ioan Grosan, Nora Iuga, Marin Mincu ("N-am avut niciodata suficient timp ca sa fiu boem!"), Radu Voinescu. Se implinesc 100 de ani de "V.R.", asa ca multe materiale sunt retrospective.

Paul Goma isi aduce jurnalul la zi, adica in 2005. Ca de obicei, acesta contine atacuri foarte dure.