Israelul urma sa incheie ieri evacuarea coloniilor din Fisia Gaza, inainte de termen. Incepind de astazi, armata israeliana va trebui sa infrunte insa furia celor aproximativ 2.000 de activisti de dreapta, grupati in doua colonii din Cisiordania: Homesh si Sanur.

Dupa aproape patru decenii de ocupatie, colonistii evrei urmau sa paraseasca ieri Netzarim, ultima dintre cele 21 de implantari din Fisia Gaza evacuate de armata israeliana.

Lacrimi si blesteme

Evacuarea se desfasura ieri intr-o atmosfera relativ calma, ca urmare a unui acord incheiat intre armata si liderii celor 600 de colonisti. Lacrimile si blestemele au luat locul baricadelor incendiate sau al atacurilor sporadice inregistrate saptamina trecuta, in cursul evacuarii celorlalte 20 de colonii din Gaza.

„Ne autodistrugem!“, „Ne-am pierdut calea!“ si „Mesajul pe care il dam arabilor este ca sintem slabi!“ au fost doar citeva dintre scandarile cu care soldatii israelieni au fost intimpinati in Netzarim. Colonia de la Netzarim a fost una dintre primele implantari constituite in Gaza, dupa razboiul din 1967.

De-a lungul timpului, colonistii de aici au fost tinta numeroaselor atacuri palestiniene.

Focul Cisiordaniei

Israelul va incepe marti evacuarea din coloniile Homesh si Sanur din nordul Cisiordaniei. Aici s-au infiltrat aproximativ 2.000 de militanti evrei ostili planului de dezangajare, asa incit fortele de ordine se asteapta sa fie intimpinate cu rezistenta.

Seful serviciilor de securitate interna Shin Beth, Yuval Diskin, a declarat ca a facut apel, fara succes insa, la rabinii din Cisiordania, pentru ca acestia sa ii sfatuiasca pe credinciosi sa dea dovada de calm in timpul evacuarii.

Cel mai singeros eveniment al evacuarii a avut loc in una dintre aceste patru colonii din Gaza, atunci cind un colonist a luat cu forta arma unui soldat si a impuscat patru palestinieni. Celelalte doua colonii din zona, Ganim si Kadim, prevazute in planul de dezangajare, au fost deja parasite de colonisti.

Israelul nu va transfera Autoritatii Palestiniene si teritoriile din jurul celor patru colonii din Cisiordania, pentru a-si pastra controlul in domeniul securitatii.

Hamas reincepe atentatele

Grupul militant islamist Hamas a anuntat simbata ca va relua lupta impotriva Israelului, imediat ce procesul de retragere din Gaza si din cele patru colonii din Cisiordania va fi incheiat. Grupul vede procesul de retragere ca fiind o victorie a luptei sale armate.

Purtatorul de cuvint al Hamas a declarat: „Cit despre Ierusalim si Cisiordania, vom incerca sa le eliberam prin rezistenta, asa cum a fost eliberata si Fisia Gaza“, anunta Reuters.

Turme transferate in desert

Autoritatile israeliene au evacuat, in noaptea de duminica spre luni, 500 de vaci si 300 de vitei ramasi in coloniile din Fisia Gaza. Vacile din turmele fermierilor din coloniile Katif si Atsmona au fost transferate intr-o locatie din desertul Negev. Fermierii din cele doua colonii inregistrasera un record mondial la productia de lapte.

Turmele din aceasta zona au avut o productie medie anuala de 11.300 de litri de lapte pe cap de vita, fata de 9.500 in SUA si Olanda.

(Serban Mihaila, Laura Gheorghescu)