Ministrul finantelor, Ionut Popescu, a fost executat politic de Calin Popescu-Tariceanu la pachet cu Mircea Cinteza, Ene Dinga si Gheorghe Seculici. Cei patru au fost revocati ieri din functii fara ca premierul sa explice public ce le reproseaza. Oficializarea schimbarilor s-a facut rapid, noii ministri fiind chemati aseara la Cotroceni pentru a depune juramantul.

De remarcat ca nou-intratii au CV-uri foarte incarcate. In locul lui Ionut Popescu, Ministerul Finantelor va fi condus de prietenul de afaceri al lui Calin Popescu-Tariceanu, Sebastian Vladescu. In locul lui Gheorghe Seculici, postul de vicepremier din partea PD va fi ocupat de Gheorghe Pogea, director general la firma Marmosim SA, ce apartine „imperiului marmurei” controlat de Adriean Videanu.

Pogea si Vladescu au o putere economica foarte importanta si par a proveni din asa-numitele grupuri de interese „Tariceanu-Videanu”. Ceilalti doi proaspeti ministri sunt fost purtator de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu (Ministerul Sanatatii), si fosta „printesa PD”, Anca Boagiu (Ministerul Integrarii).

Trei sedinte consecutive tinute pe rand la PD, PNL si in comun la Alianta au avut menirea sa parafeze formal schimbarile din guvern. Discutiile au curs snur, fara nici o critica sau controversa, lucru care arata ca modificarile fusesera deja convenite intre partenerii de Alianta.

In absenta lui Ionut Popescu, liberalii reuniti separat au imbratisat rapid varianta eliminarii acestuia de la finante si, cu un singur vot impotriva, l-au desemnat ca succesor pe Sebastian Vladescu. Votul negativ a apartinut lui Cristian Boureanu, care are un conflict de familie cu noul ministru. In unanimitate, liberalii au fost insa de acord cu rocada Mircea Cinteza-Eugen Nicolaescu.

La PD, regia a fost similara. Ene Dinga a parasit suparat sediul, dupa ce i s-a comunicat ca este remaniat. In schimb, Gheorghe Seculici, cumatrul lui Basescu, va primi vestea in concediu, el absentand de la propria inlocuire. In jurul orei 14.00 toate hotararile erau luate.

Intrebat care sunt motivele inlocuirii lui Ionut Popescu, premierul a refuzat un raspuns direct, spunand la modul impersonal ca are nevoie de performanta. La fel de surprinzator a fost si raspunsul lui Emil Boc care, intrebat in legatura cu PC, a sustinut ca PD nu a cerut schimbari printre ministrii acestui partid.

Potrivit unor surse participante la intalnire, Tariceanu ar fi spus la sedinta ca nu-i poate obliga pe conservatori sa opereze schimbari.

Un sodaj CURS realizat in luna iulie ii plasa pe Mona Musca si Ionut Popescu in topul celor mai populari ministri. In schimb, Seculici si Dinga se aflau printre membrii guvernului cei mai antipatizati:

1. Mona Musca - 56%

7. Ionut Popescu - 24%

11. Mircea Cinteza - 15%

16. Gheorghe Seculici - 10%

20. Ene Dinga - 6%

Finante

Pleaca: Ionut Popescu

Rebelul. Inca de la inceputul mandatului, Popescu a intrat in conflict cu unii membri ai guvernului. In ianuarie, a avizat ordonanta conversiei datoriilor Rompetrol, desi s-a lovit de opozita lui Codrut Seres. A fost criticat pentru modificarea Codului Fiscal din ianuarie pana in iunie de trei ori.

Intentiile ministrului de finante de a majora impozitele din 2006 au fost anuntate fara ca ministrul sa aiba girul guvernului.

Ultimul episod al neintelegerilor dintre Popescu si Tariceanu s-a desfasurat public. Popescu s-a declarat impotriva subventiilor indirecte pentru firmaTractorul Brasov. Tariceanu n-a tinut cont de opinia lui Popescu, promovand ordonanta. Popescu nu avut un sprijin solid in partid, fiind sustinut doar de Theodor Stolojan.

In schimb, a avut destui contestatari - cel mai puternic fiind Dan Radu Rusanu.

Vine: Sebastian Vladescu

Tovarasul premierului. Noul ministru al finantelor, liberalul Sebastian Vladescu, este prieten apropiat al prim-ministrului Calin Popescu-Tariceanu. Vladescu a fost secretar de stat in Ministerul Industriei si Comertului in 1997, cand ministru era Tariceanu. El a fost asociat cu premierul si in doua firme - Leader High Tech SA si ALPI SA.

Surse guvernamentale sustin ca prima e in lichidare, cealalta fiind deja desfiintata. Vladescu e actionar la alte opt societati.

Omul de la Petrom. In 2005, el a capatat noi insarcinari: a fost desemnat reprezentant al guvernului in CA la Petrom, iar din aprilie este presedintele Consiliului de Supraveghere a BCR.

Ce il recomanda: Tariceanu a preferat in locul unui ministru ostil si rebel, precum Popescu, un „fidel” de care il leaga o relatie indelungata.

„N-am cooperat atunci cand mi s-au sugerat anumite lucruri”

Anuntul premierului Tariceanu in urma caruia Ionut Popescu a fost scos pe tusa guvernarii l-a surprins de-a dreptul pe fostul ministru de finante. Acesta se afla in concediu in afara tarii si nu a participat la discutiile din partid.

De ce credeti ca premierul a decis inlocuirea dv. din postul de ministru de finante?

Intrebati-l pe dansul. Eu nu stiu. Dintotdeauna am recunoscut ca remanierea e atributul premierului. Dar mi-as fi dat singur demisia daca premierul mi-ar fi cerut-o.

Au existat reprosuri la adresa dv. din partea guvernului sau a PNL?

Ce pot sa zic eu este ca nu am cooperat atunci cand mi s-au sugerat anumite lucruri. Intrebarea este daca cei care au sugerat acele lucruri au fost cei care au sustinut schimbarea mea. Vom vedea dupa aceea daca masurile la care m-am opus se vor realiza.

Daca ar fi sa va uitati inapoi, cum v-ati evalua cele opt luni de activitate in ministerul al finantelor?

Obiectivul pe care l-am avut eu a fost introducerea cotei unice. Care era, totodata, si principala promisiune electorala a Aliantei. Mai mult, cred ca m-am achitat foarte bine de obligatia gestionarii bugetului in primele sase luni dupa introducerea cotei unice. Am reusit un excedent de 0,4% din PIB, in conditiile in care toata lumea se astepta la venituri bugetare mai mici.

Ce ati trece la capitolul realizari?

Am taiat una dintre principalele surse de coruptie - esalonarile si inlesnirile la plata. I-am haituit pe rau-platnici. Am inasprit pedepsele pentru evaziunea fiscala.

Analistii ii dau note bune lui Popescu pentru mandatul de la finante

Uitandu-se inapoi, analistii economici spun ca mandatul lui Ionut Popescu nu a fost scutit de incidente neplacute, insa exista si realizari care nu se pot nega. „Au existat si o serie de realizari legate de anumite elemente de reforma fiscala.

Insa, pe de alta parte, probabil ca ideal ar fi fost ca ele sa fie parte dintr-o strategie fiscala pe termen lung, care sa dea mai multa predictibilitate mediului fiscal”, apreciaza analistul Radu Craciun. Matei Paun este de parere ca introducerea cotei unice a fost un lucru bun, ale carui efecte incep sa se vada. „Insa implementarea putea fi imbunatatita”, spune Paun.

Potrivit acestuia, principala problema a mandatului lui Popescu a fost slaba sustinere politica. „E un minister unde ai nevoie de o greutate, care lui nu i s-a dat. A venit la minister cu o alta abordare... intelectuala. A vazut in piata un aliat si un furnizor de solutii”, concluzioneaza Paun. (Raluca Barbuneanu)

Vice prim-ministru

Pleaca: Gheorghe Seculici

Cumatrul. S-a facut remarcat odata cu dezvaluirile publice facute de asociatia civica Grupul de Investigatii Politice, condusa de Mugur Ciuvica. Seculici a fost acuzat, cu probe, ca a primit din 2001 pana in prezent 18 contracte fara licitatie, in valoare de 17 miliarde de lei, proveniti din bugetul local al orasului Arad.

Necunoscut. Inainte de aceste dezvaluiri pe care Seculici nu le-a putut nega, el a fost botezat de presa „cumatrul” lui Basescu. Fostul vicepremier este socrul primarului de Arad, Gheorghe Falca, finul presedintelui Traian Basescu si secretar executiv al PD.

Conducerea PD, care a evaluat de curand prestatia ministrilor sai, i-a reprosat lui Seculici ca nu a fost suficient de vizibil in presa (66a din romani nu il cunosc - sursa CURS).

Vine: Gheorghe Pogea

Mana dreapta. Pogea ocupa in prezent functia de director general la SC Marmosim SA, principala componenta a Grupului Titan - Mar Marmosim, detinut de presedintele executiv al PD si primar al Capitalei Adriean Videanu. Altfel spus, Pogea este omul de incredere al lui Videanu.

Managerul. A mai fost „in carti” pentru acelasi post si cand Videanu a demisionat din guvern. Inainte de 2001, cind a ajuns director general la societatea lui Videanu, Pogea a fost director general la mamutul industrial Siderurgica Hunedoara, acum in faliment.

Ce il recomanda: se spune despre Pogea ca a fost unul dintre autorii programului de guvernare, dar ceea ce l-a „recomandat” pentru aceasta functie este mai degraba legatura de afaceri cu presedintele executiv al PD, Adriean Videanu.

Sanatate

Pleaca: Mircea Cinteza

Contestat. Cinteza a fost cel mai criticat ministru din guvernarea de dreapta, la egalitate de puncte cu Sulfina Barbu de la Mediu. Lui i s-a reprosat proasta gestionare a crizei medicamentelor compensate, dispunand livrarea de medicamente catre spitale de la compania Unifarm, incapabila sa furnizeze necesarul macar pe Bucuresti. A fost suspectat ca a favorizat infiintarea unui lant de farmacii.

Spre sfarsitul mandatului, Cinteza a recurs si la o solutie apreciata. El a eliminat posibilitatea ca medicii sa prescrie anumite medicamente contra unor favoruri personale primite de la firmele producatoare.

Scump la vedere. In partid s-a facut observat extrem de rar, mai mult in preajma campaniei pentru alegerile din Capitala de anul trecut. S-a mai facut remarcat in scandalul Beuran, cand, din pozitia de membru al Colegiului Universitatii de Medicina, a fost in tabara adversa fostului ministru acuzat de plagiat.

Vine: Eugen Nicolaescu

Portavoce. Pana acum s-a remarcat doar ca purtator de cuvant al PNL. Ca deputat, Nicolaescu a fost vicepresedinte al Comisiei de buget, finante si banci a Camerei Deputatilor. Economist de profesie, Nicolaescu a lucrat inainte de 1989 la Ministerul Turismului si la Ministerul Industriei.

El a revenit in structurile guvernamentale abia in 1999, cand a ocupat timp de un an functia de secretar general adjunct in Ministerul Finantelor, condus atunci de Traian Remes.

Rabdator. Dupa 1990, Nicolaescu a urcat toate treptele ierarhice la Regia Autonoma pentru productia de tehnica militara din cadrul Ministerului Industriilor, ajungand chiar director general. In partid, Nicolaescu nu a depasit niciodata functia de purtator de cuvant.

Ce il recomanda: s-ar putea spune ca singurul punct tangential cu viitoarea sa ocupatie este experienta in domeniul financiar.

Integrare

Pleaca: Ene Dinga

Invizibil. Alaturi de Seculici, Dinga a fost unul dintre ministrii caruia PD i-a reprosat ca este practic invizibil in planul comunicarii publice (76% din romani nu au auzit de el - sursa CURS), desi ocupa o functie cu greutate in guvern. In perioada mandatului sau, Ene Dinga nu s-a evidentiat aproape deloc, nu a promovat nici o initiativa notabila in domeniul integrarii europene.

Limitat. Inca de la inceput, a fost contestat pentru ca nu cunoaste limba engleza - cerinta de baza pentru un ministru al integrarii. A fost acuzat de PSD ca, din cauza incompetentei sale, Romania a pierdut peste 21 milioane de euro.

Lui Dinga i s-a reprosat faptul ca firma de consultanta contractata de Ministerul Integrarii Europene a depasit termenele de realizare a proiectelor in domeniul sus-mentionat.

Vine: Anca Boagiu

Pupila presedintelui. Absolventa a Facultatii de Constructii din Constanta, Anca Boagiu a fost promovata constant de Traian Basescu, omul care, conform propriilor marturisiri, o cunoaste de pe vremea cand aceasta se juca in tarana. Cu sprijinul lui Basescu, Anca Boagiu s-a ocupat de administrarea proiectelor cu finantare externa.

In iunie 2000, actualul presedinte, devenit primar al Capitalei, a desemnat-o succesoarea lui la conducerea Ministerului Transporturilor. Ancai Boagiu i s-a reprosat ca, in aceasta calitate, a receptionat lucrarile de refacere a autostrazii Bucuresti-Pitesti, desi erau de proasta calitate.

Anul trecut, Anca Boagiu a candidat la Primaria Sectorului 2, dar a pierdut in fata pesedistului Niculai Ontanu.

Ce o recomanda: Este o numire care satisface Palatul Cotroceni si care, in acelasi timp, nu deranjeaza pe nimeni.

at ca este practic invizibil in planul comunicarii publice (76% din romani nu au auzit de el - sursa CURS), desi ocupa o functie cu greutate in guvern. In perioada mandatului sau, Ene Dinga nu s-a evidentiat aproape deloc, nu a promovat nici o initiativa notabila in domeniul integrarii europene.

Limitat. Inca de la inceput, a fost contestat pentru ca nu cunoaste limba engleza - cerinta de baza pentru un ministru al integrarii. A fost acuzat de PSD ca, din cauza incompetentei sale, Romania a pierdut peste 21 milioane de euro.

Lui Dinga i s-a reprosat faptul ca firma de consultanta contractata de Ministerul Integrarii Europene a depasit termenele de realizare a proiectelor in domeniul sus-mentionat.

Reactii

PSD cere o remaniere ampla

Veniti la Craiova, unde a fost organizat Biroul Permanent National al PSD, liderii partidului au sustinut ieri ca se impune o ampla remaniere a guvernului Tariceanu. „Liberalii doresc sa se faca remanierea, si Tariceanu vrea, dar fratele siamez al Aliantei, presedintele PD, Emil Boc, sugereaza ca nu e oportuna.

PSD considera ca e nevoie de imbunatatirea calitatii guvernului si, de aceea, vom avea pareri critice la adresa actualului guvern”, a declarat presedintele formatiunii social-democrate, Mircea Geoana . Acesta si-a nuantat atacul la adresa actualei guvernari, precizand ca „ceea ce se intampla in sanatate si la finante e o rusine”. (Ramona Olaru)

PPCD se teme pentru integrare

Remanierea guvernamentala poate afecta integrarea europeana a Romaniei, apreciaza conducerea PPCD. „Dezvaluirile din ultima vreme au demonstrat ca oamenii presedintelui au constituit un nucleu toxic in guvern, lucrand uneori impotriva intereselor tarii”, a comentat, pentru AM Press, secretarul general al PPCD, Cornel Simion.

El a facut o paralela intre „targuielile de trista amintire dintre fostul premier Adrian Nastase si fostul locatar de la Cotroceni, Ion Iliescu” si negocierile dintre PD si PNL si cele dintre liderii democrati si presedintele Traian Basescu.

„Au fost intotdeauna remaniati ministrii care nu aveau pile la unul dintre palate, competenta sau cinstea fiind trecute pe locuri codase sau chiar ignorate de fosta guvernare”, a comentat reprezentantul PPCD.

Parvulescu recomanda restructurarea guvernului

Analistul Cristian Parvulescu este de parere ca remanierea nu era necesara acum, considerand ca in acest fel nu vor fi rezolvate problemele cu care se confrunta cabinetul Tariceanu. Benefica, in opinia sa, ar fi fost restructurarea guvernului, adica micsorarea numarului de ministri.

El este convins ca aceasta formula nu a fost dorita de guvernanti, tocmai datorita faptului ca sunt prea multe partide implicate in coalitie si nimeni nu era dispus sa ramana fara ministri din guvern.

(Alina Mihai, Adriana Tomasevici)