Sinistratii loviti de inundatii in prima jumatate a lunii iulie vor avea usi si ferestre din tamplarie PVC, indeobste cunoscute drept "termopane". Cele 15 firme care au participat, ieri, la a doua licitatie organizata la Bursa Romana de Marfuri (BRM) pentru furnizarea materialelor necesare reconstructiei acestor zone nu au depus oferte si pentru tamplaria de lemn. Prin urmare, cele aproape 3.

700 de locuinte distruse de ape din sudul si estul tarii vor avea dotari care vor starni invidia vecinilor mai norocosi, ocoliti de urgia apelor. In total, statul achizitioneaza 44.200 de metri patrati de tamplarie PVC pentru usile si ferestrele caselor sinistratilor.

Ei vor mai avea insa de asteptat pana la sfarsitul lunii noiembrie, termen pana la care materialele necesare ar trebui sa ajunga in curtile lor. Pana in pragul iernii, se vor distribui aproape 19.000 tone de ciment, peste 2.500 tone de otel-beton, aproximativ 19.000 metri cubi de lemn si cherestea de rasinoase, 1.100 tone de tabla pentru acoperisuri, precum si mai bine de 44.

000 metri patrati de tamplarie PVC. Cantitatile de materiale care vor lua drumul zonelor calamitate vor asigura construirea unor case cu doua camere, pe un singur nivel. Acestea sunt doar materialele pe care le vor primi cei care au ramas cu casele complet distruse, fara un acoperis deasupra capului.

Autoritatile vor trimite materiale si pentru sinistratii care au casele afectate intr-o anumita proportie, in baza evaluarilor facute de catre consiliile judetene. Valoarea materialelor se ridica la 513 miliarde de lei vechi. Mai departe, oamenii isi vor sufleca manecile si se vor pune gospodareste pe treaba sa-si ridice singuri casele, pentru ca statul ii ajuta doar cu materiale de constructii.

Este greu de crezut ca taranii vor deveni experti peste noapte in constructia de case. Niculae Chiriac, directorul adjunct al Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), nu exclude varianta unor ajutoare "tehnice" din partea autoritatilor locale in cazul in care oamenii nu vor putea sa-si construiasca singuri casele.