Operatiunile efectuate de BNR in ultimele doua saptamini pe piata valutara vin ca urmare a faptului ca aprecierea rapida a leului nu ar fi sustinuta economic.

La numai doua zile dupa anuntul oficial privind decizia Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei de trecere la tintirea inflatiei (8 august), banca centrala a intervenit pentru deprecierea leului.

Cumpararea de valuta a continuat agresiv timp de mai mult de o saptamina, fiind considerata una dintre cele mai ample operatiuni derulate de banca centrala in ultimul an. Dealerii au estimat un volum de cumparari, pe parcursul a sase sedinte de tranzactionare, de peste un miliard de euro.

Una dintre cauzele acestei strategii este, conform lui Mugur Isarescu, faptul ca o apreciere prea mare a cursului devine contraproductiva pe termen lung in lupta impotriva inflatiei.

Aprecierea rapida a leului nu este sustenabila

Analistul economic Florian Libocor crede, la rindul sau, ca nu este sustenabila aprecierea mult prea rapida a leului. „Nu spun ca BNR are o tinta de curs, dar nici ritmul alert de apreciere a leului nu este in concordanta cu ceea ce se intimpla in economie.

Pina la urma, aprecierea leului trebuie sa urmeze economia, nu poti aprecia moneda daca ai deficite structurale, ceea ce se observa foarte bine in balanta de plati. Si nu trebuie uitat ca extraoferta de valuta au adus-o cu precadere potentialul speculativ intuit in economia romaneasca si liberalizarea contului de capital“, a explicat Libocor, citat de Mediafax.

Economia nu poate absorbi banii capsunarilor

Dezechilibrul pronuntat dintre piata financiara si economia reala este observat si de analistul economic Dragos Cabat, care evidentiaza lipsa de pregatire a economiei pentru absorbtia fondurilor generate de munca in strainatate si de investitiile straine inmultite in contextul apropierii de momentul aderarii la Uniunea Europeana.

„Investitiile straine si munca in strainatate au adus in tara surse financiare care nu sint inca generatoare de bunuri si servicii. Din acest motiv, intre cerere si oferta interna este un decalaj care creste in timp. Desi nu este raspunzatoare de performantele economiei, BNR are de infruntat aceste dezechilibre“, apreciaza Cabat.

El reia detaliat logica unei interventii pentru prevenirea aprecierii exagerate a monedei nationale.

„O asemenea depreciere ar pune presiune pe inflatia viitoare, deci ar afecta tinta de inflatie a BNR pentru sase trimestre“, a adaugat Cabat.