Vestea ca statul vinde salariatilor 8% din actiunile pe care le detine la Petrom a ajuns si la urechile fostilor angajati din industria de petrol si a profesorilor universitari, care au lucrat zeci de ani in acest domeniu si s-au pensionat inainte de infiintarea Societatii Nationale a Petrolului (SNP) Petrom.

Aceste categorii isi revendica dreptul de a primi actiuni pe motiv ca au pus pe picioare industria de petrol din Romania si au pregatit specialisti in domeniu. Ei au inceput deja sa faca demersuri pentru a nu fi lasati deoparte.

„Va rugam a dispune sa fie asimilati cu acesti salariati si specialistii de petrol (forajul sondelor si extractia petrolului) care lucreaza si au lucrat in calitate de cadre didactice (profesori, conferentiari, sefi de lucrari si asistenti) la catedrele de specialitate din cadrul Facultatii de Forajul Sondelor si Exploatarea Zacamintelor de Petrol si Gaze.

Aceste cadre didactice au contribuit la formarea profesionala si stiintifica a miilor de specialisti care au lucrat si lucreaza in industria extractiva de petrol si gaze”, se arata intr-o adresa trimisa presedintelui Romaniei, Traian Basescu, de catre prof. dr. ing. Dumitru Tocan.

Si membrii Ligii Pensionarilor Petrolisti cu sediul in Moreni vor sa fie luati in calcul la impartirea celor 8% din actiunile Petrom.

Constantin Diaconescu, membru in conducerea Filialei Bucuresti a Ligii, atrage atentia ministrului economiei, Codrut Seres, si primului-ministru, Calin Popescu-Tariceanu, ca s-ar face o mare nedreptate daca de actiuni vor beneficia doar membrii Asociatiei conduse de Liviu Luca.

„Consideram o mare nedreptate sociala ca pensionarii petrolisti sa nu fie inclusi printre cei ce urmeaza sa beneficieze de aceste actiuni.”

Ministrul economiei, Codrut Seres, declara ca nu are cunostinta de aceste solicitari, dar pensionarii se pot adresa Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii din Industrie (OPSPI), din cadrul Ministerului Economiei, care va analiza daca se incadreaza in criteriile care urmeaza sa fie stabilite.

Si ministrul Seres si presedintele Asociatiei Salariatilor, Liviu Luca, sustin ca este posibil ca de actiuni sa beneficieze si pensionarii. Probleme pot aparea insa atunci cand se va hotari care dintre ei. Cei ce s-au pensionat dupa 1997, anul infiintarii Petrom, sau toti pensionarii din industria petroliera.

Discutiile pe seama ordonantei de urgenta care urmeaza sa stabileasca modul de impartire si beneficiarii actiunilor vor fi reluate in aceasta toamna. Forma initiala a actului normativ prezentata de Ministerul Economiei in cadrul mai multor sedinte de guvern a starnit vii controverse, de acest caz aratandu-se interesat chiar presedintele tarii, Traian Basescu.