Plasarea economiilor in depozite bancare devine pe zi ce trece mai dezavantajoasa, din perspectiva obtinerii unui profit sesizabil. Pentru perioada urmatoare, analistii se asteapta la continuarea trendului de scadere a dobanzilor bancare. In acest sens, iesirea recenta la rampa a guvernatorului BNR nu a ramas fara efecte.

Dimpotriva, o parte dintre bancherii autohtoni au reactionat prompt si au diminuat dobanzile la depozite cu aproximativ 0,5 puncte procentuale pentru termenele reduse (1 – 3 luni).

„Este de asteptat ca aceasta tendinta sa continue in perioada urmatoare, desi probabil reducerile de dobanzi nu vor mai avea amploarea pe care au cunoscut-o in prima parte a anului.

Oricum, data fiind conjunctura actuala, nu poate fi vorba de cresteri ale dobanzilor in perioada urmatoare”, comenteaza analistii de la societatea de consultanta in investitii KTD Invest.

Ei spun ca dobanzile pe termene de o zi si o saptamana au scazut destul de mult, ca urmare a inundarii cu lei a pietei, dupa vanzarile importante de valuta ale bancilor din ultimele zile si in absenta atragerii de catre BNR de depozite, asa cum proceda pana in prezent.

Aceleasi surse remarca faptul ca in primul sau raport trimestrial cu privire la tintirea inflatiei, Banca Nationala a anuntat obiectivele urmarite pentru anul acesta si anul viitor.

„Guvernatorul BNR a precizat in mod lipsit de orice echivoc faptul ca toate celelalte posibile puncte de interes ale Bancii Centrale cu privire la evolutia indicatorilor economici vor fi subordonate de acum inainte obiectivului de inflatie.

Asta inseamna ca BNR nu mai tinteste un anumit curs sau un nivel precis al masei monetare, ci priveste toate acestea ca parghii si instrumente prin care poate sa-si atinga tinta de inflatie”, sustin sursele citate. Acestea avertizeaza cu privire la impredictibilitatea cursului valutar.

„Nu vom mai putea miza pe apararea unui anumit nivel al cursului de schimb fata de euro sau pe drenarea excesului de lei din piata prin operatiuni de sterilizare monetara, asa cum se proceda pana in prezent.

Aceasta nu inseamna ca ele nu vor mai avea loc, ci ca vor fi mult mai rare si foarte putin previzibile”, comenteaza analistii de la KTD Invest.

Investitiile cu risc mai mare castiga teren

Referitor la piata titlurilor de stat, specialistii apreciaza ca dobanda pentru maturitati de 10 ani este in scadere.

„Randamentul nominal al titlurilor cu scadenta la 10 ani este similar celui la care a fost adjudecata licitatia pentru obligatiuni de stat pe 5 ani de acum o saptamana si in scadere, comparativ cu valorile din luna iulie.

Semnalul dat de titlurile de stat inca din urma cu doua saptamani se confirma, trendul de scadere a randamentelor monetare fiind reluat”, sustin reprezentantii societatii de consultanta in investitii mentionate. In conditiile actuale, castigurile fara risc – depozite, titluri de stat etc.

- sunt destul de neatragatoare, comparativ cu anii precedenti.

„Acest fapt probabil va incuraja mai degraba investitiile decat economiile pe parcursul lunilor urmatoare, adica va stimula apetitul pentru risc al jucatorilor din piata financiara, din moment ce castigurile aduse de piata monetara ii vor satisface din ce in ce mai putin.

Este de asteptat un flux de capitaluri dinspre piata monetara catre cea bursiera si segmentul investitiilor directe”, apreciaza sursa citata.

Cat priveste persoanele care doresc sa cumpere valuta, acestea ar trebui sa fie in continuare prudente. Analistii sunt de parere ca, pe parcursul acestei saptamani, cursul monedei nationale ar putea scadea usor, in special fata de dolar.

Desi nu a mai „impins” euro in sus si saptamana trecuta, prezenta sustinuta a Bancii Nationale in piata a facut ca moneda europeana sa nu scada, ci, din contra, sa se mentina destul de aproape de pragul de rezistenta aflat la 3,60 RON.

Deoarece dolarul american s-a apreciat in mod sustinut fata de euro saptamana trecuta, si cursul dolar-leu a cunoscut la randul lui o ascensiune importanta.

„Pentru ca de acum inainte piata valutara si evolutiile acesteia reprezinta doar un obiectiv secundar, subordonat tintei de inflatie a BNR, ar fi de asteptat ca miscarile de pe aceasta piata sa devina si mai dezordonate.

Tendinta va ramane cea de scadere, date fiind capitalurile straine importante care inca par sa fie interesate sa intre in Romania.

Pe alocuri insa, asa cum s-a intamplat si in saptamana anterioara, BNR ar putea interveni pentru a cumpara euro si a mentine o anumita doza de imprevizibilitate a fluctuatiilor cursului, descurajand astfel calculele speculatorilor”, sustin sursele citate.

Pe piata fondurilor mutuale, saptamana trecuta nu a adus variatii semnificative. In continuare, cele mai profitabile fonduri sunt cele cu plasamente majoritare in actiuni.