Daca locuiti pe Terra si sunteti conectati la Internet ori cunoasteti pe cineva care este, probabil ca ati primit deja un e-mail in care se spune ca pe 27 august Planeta Rosie se va vedea la fel de mare ca si Luna.

Multi creduli au inceput deja sa-si cumpere binocluri si telescoape in asteptarea acestui eveniment „unic”.

Singura problema este ca acest mesaj, ca si multe altele care sosesc prin e-mail, este fals. Acesta contine de fapt niste informatii care au mai circulat odata in urma cu doi ani.

Singurul adevar pe care il contine mesajul este ca Marte se va vedea intra-adevar ceva mai frumos decat de obicei pe cer. Asta pentru ca orbitele planetelor Marte si Terra se vor apropia, Planeta Rosie fiind cel mai aproape de Pamant la sfarsitul lunii octombrie.

La acea data, Marte se va vedea mai intens decat de obicei, dar in nici un caz nu va avea dimensiunile Lunii. Pentru ca Marte sa se vada la fel de mare ca Luna de pe Pamant, ar trebui sa se apropie la o distanta de 484.000 de mile – de doar doua ori distanta la care se afla Luna.

Acest lucru ar fi intr-adevar impresionant, dar forta de gravitatia a Planetei Rosii ar dezlantui maree care ar distruge totul in calea lor, pe Pamant.

Chiar si in punctul de apropiere maxima fata de Pamant, la sfarsitul lunii octombrie, Marte se va afla la o distanta sigura de 42,9milioane de mile.

Uimitor la acest e-mail este ca acesta a aparut in aproape fiecare casuta de e-mail, avand o rata de raspandire extrem de ridicata.