Amanarea integrarii Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007 inseamna pierderi de peste 2 miliarde de euro reprezentand totalul contributiilor Uniunii la procesul de reforma din Romania, a declarat, marti, la Scoala de vara a tinerilor liberali, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu.

El a precizat ca pierderea acestei sume reprezinta cel mai mare dezavantaj al unei eventuale amanari a aderarii, adaugand ca un alt dezavantaj va fi scaderea credibilitatii politice a Romaniei, acest aspect avand o importanta foarte mare.

Ministrul de Externe a mai spus ca oficialii UE nu au un plan B in eventualitatea in care Romania si Bulgaria nu se vor integra la 1 ianuarie 2007.

"Nici macar birocratia de la Bruxelles nu a luat in calcul integrarea Romaniei si Bulgariei in 2008. Exista o incredere foarte mare ca cele doua state isi vor indeplini obiectivele astfel incat sa devina membre UE la 1 ianuarie 2007", a mai spus Ungureanu.

El considera ca Romania se afla in prezent in grafic cu indeplinirea obiectivelor. "Cu minime corectii, putem fi foarte aproape de calendarul complet privind integrarea", a afirmat Ungureanu, adaugand ca raportul de tara din octombrie va evoca pozitiv progresele Romaniei.

Mihai Razvan Ungureanu a precizat ca va mai exista un raport de tara in aprilie 2006, iar acel raport ar putea cuprinde si recomandarile politice referitoare la integrarea Romaniei.