Vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu a declarat, astazi, la Scoala de vara a tineretului national-liberal, ca majorarea TVA de la 19 la 22% si reducerea contributiilor sociale sunt doua masuri certe care vor fi puse in aplicare de la 1 ianuarie 2006.

Vicepresedintele PNL a precizat ca aceste masuri vor fi aplicate pentru respectarea programului de guvernare al Aliantei si ca, daca nu ar fi existat calamitatile naturale din acest an, s-ar fi aplicat doar reducerea contributiilor sociale si s-ar fi renuntat la majorarea TVA.

Rusanu a mai explicat ca, daca nu s-ar majora TVA, nu ar exista resursele necesare pentru reducerea contributiilor sociale.

"Pe undeva poate este o echitate. De reducerea contributiilor beneficiaza toti, iar in privinta TVA, cine cumpara mai mult plateste mai mult. Singurii care sunt intr-o situatie mai delicata sunt pensionarii care nu bemneficiaza de reducerea CAS dar in schimb platesc TVA", a explicat Rusanu.

El a mai spus si ca a existat propunerea Partidului Conservator privind reducerea TVA la produsele de baza, insa a mentionat ca o astfel de masura nu se va aplica pentru ca nici un comerciant nu-si va ieftini produsele la care s-ar reduce TVA si ca in acest fel s-ar provoca doar un gol in buget.

Rusanu a mai spus ca in cursul anului viitor nu vor exista alte majorari de taxe.

Fostul ministru al Finantelor, Ionut Popescu, a declarat, ieri, ca proiectul strategiei fiscale pentru urmatorii doi ani nu a primit avizul Executivului intrucat nu s-a ajuns la un acord in privinta majorarii TVA.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca majorarea TVA cu trei puncte procentuale ar fi urmata si de modificarea tintei de inflatie pentru 2006, care ar urma sa creasca, cel mai probabil, de la 5% la 6,5%.