In vestul tarii se deruleaza o escrocherie de ordinul sutelor de milioane de euro. Samsarii de terenuri din Timisoara au pus ochii pe proprietatile Universitatii de Stiinte Agricole a Banatului (USAB), pe care vor sa le ia cu japca. Dupa metoda brevetata de Puiu Popovici la Bucuresti cu celebrul cartier Baneasa, USAB risca sa ramana fara 353 hectare de teren de la marginea municipiului.

Aceasta zona a intrat de mai mult timp in colimatorul vanatorilor de terenuri, care au inceput sa faca presiuni asupra rectorului Universitatii pentru a accepta trecerea suprafetei cu pricina in proprietatea privata a statului.

Cheia intregii afaceri a fost o hotarare de guvern ce ar fi trebuit sa apara anul trecut si prin care urma sa se schimbe statutul terenului.

Dupa alegeri, samsarii l-au cooptat de partea lor pe Ovidiu Draganescu, prefectul abia uns pe functie, care a inceput o campanie de retrocedari in favoarea traficantilor de terenuri.

Luna trecuta, acesta a semnat o nota de fundamentare prin care propune trecerea a 15 hectare de teren in proprietatea privata. Documentul urmeaza sa fie aprobat de Cabinetul Tariceanu in zilele urmatoare.

In acest fel, proprietatea Universitatii va fi scoasa la mezat bucata cu bucata.

Spaga de 100.000 de euro pentru un teren de o mie de ori mai scump

Primul care a luat contact cu mafia terenurilor din vest este fostul rector al USAB, Ion Paul Otiman. La acea vreme, el era si senator din partea PNL.

"In ianuarie 2004 am fost sunat de un prieten de la Guvern care mi-a spus ca se pregateste o hotarare prin care Universitatea sa fie lasata fara teren. Am aflat ca presiunile acolo erau facute de un anume Sorin Visinescu, om de afaceri din Constanta, care ar fi fost apropiat al secretarului de stat Sergiu Sechelariu.

Eu m-am opus cu vehementa proiectului, asa ca, in martie, acest Visinescu a dorit sa ma vada.

Ne-am vazut la Hotel Bucuresti, unde mi-a spus ca toate demersurile pentru preluarea terenului au fost facute, eu fiind singurul care il incurc. Mi-a scris pe o foaie suma de 100.000 de euro si mi-a spus ca spera sa ne intelegem", povesteste rectorul de la acea vreme, Ion Paul Otiman.

Schema prin care Visinescu voia sa puna mana pe terenul Universitatii este extrem de simpla.

El reprezenta mai multe persoane care revendicau terenuri ocupate in zona si care ar fi primit in contrapartida parcele din cele 353 hectare ale USAB.

In realitate, tot lotul ar fi ajuns pe mana omului de afaceri, care le-ar fi oferit apoi revendicatorilor o bucata din profit. Un calcul simplu facut in functie de pretul pietei arata ca hectarele respective valoreaza peste 100 milioane de euro.

Planul lui Visinescu a fost incurcat de rezultatul alegerilor de anul trecut, asa ca hotararea de guvern pe care o astepta nu a mai aparut. Noul rector al USAB, Alexandru Moisuc, nu stia nimic despre terenul ce urma sa-i fie luat din parohie.

"Ar fi un dezastru sa pierdem acest teren. Pe aceasta parcela se organizeaza experiente agrotehnice, iar studentii nostri folosesc zona ca material didactic", sustine rectorul.

In replica, prefectul Draganescu isi justifica gestul prin dreptul de mostenire pe care l-ar avea revendicatorii. El sustine ca o parte din acestia au avut teren chiar in acel loc, motiv pentru care este obligat sa-l retrocedeze.

Cat priveste parcela de 353 de hectare, acesta spune ca nu va accepta ca ea sa fie luata abuziv de la Universitate. Intre timp insa, grupul condus de afaceristul Visinescu a dat in judecata USAB, in incercarea disperata de a pune mana pe teren, iar procesul a fost stramutat tocmai la Craiova.

Escrocherii asemanatoare

- Bucuresti - o cladire de cateva sute de metri patrati apartinand Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV) si peste 200 de hectare de teren ii sunt concesionate, la inceputul anilor '90, lui Ioan Balint, zis Nutu Camataru. Acesta transforma cladirea in restaurant-bordel, iar terenul in herghelie.

Alte 224 de hectare din proprietatea Universitatii devin, prin incalcarea legii, actiuni in proiectul Baneasa Investment, demarat de afaceristul Puiu Popovici care are in vedere construirea unui cartier de lux in zona de nord a Capitalei.

- Cluj - un teren experimental din comuna Floresti intra in proprietatea omului de afaceri Arpad Paskany, patron al firmei "Polus Transilvania".

- Iasi - Marin Bucur, patronul "Casei Capsa", primeste "cadou" alta halca din terenurile USAMV: 10.000 de hectare de teren.