Dupa afacerile "prospere" din Romania, in care peste 700 de clienti au pierdut circa 500 milioane de euro, Theo si Mathias Metzen au parasit, la inceputul lunii iulie, in mare graba, tinuturile dambovitene. S-au reintors in chipesa vila particulara - si anonima - din elegantul orasel Kronberg, situat in regiunea turistica Taunus, la circa 30 km de Frankfurt.

Linistea n-a durat insa prea mult. Cateva articole din presa romana, dar mai ales plangerea penala a unui client din Bucuresti, pagubit cu peste 200.000 de euro, au fost prezentate - in traducere germana - Procuraturii generale din Frankfurt, pe 7 iulie. In aceeasi zi, autoritatile din Germania au deschis o ancheta penala.

Pe 19 iulie, Tribunalul de prima instanta din Konigstein a decis ca patrimoniul firmei MTS Leasing va fi administrat de avocatul dr. Georg Bernsau, din Frankfurt.

Am primit luni, 22 august, cateva informatii de la organele care ancheteaza cazul MTS Leasing.

Potrivit unei persoane apropiate anchetei, autoritatile germane i-au contactat saptamana trecuta pe colegii lor din Romania. "Plecam de la premisa ca peste putin timp vom primi raspunsurile necesare. Apoi Procuratura va trebui sa decida masurile care vor urma".

Tot luni, avocatul Georg Bernsau din Frankfurt a declarat pentru "Romania libera": "In momentul de fata lucram la dosar impreuna cu opt colaboratori. Acest lucru necesita incredibil de mari eforturi si este complicat, deoarece societatea a crescut foarte repede, dar nu avea deloc infrastructura necesara. Trebuie mai intai sa cercetam peste 1.000 de contracte.

Vom da in continuare informatii pe internet, la adresa: MTS-Leasing.info".

MTS Leasing a cautat angajati capabili sa suporte "impovarare psihica"

Tot pe o pagina de internet, sub "MTS Leasing" (care nu are nimic de-a face cu cea a avocatului frankfurtez), se pot citi - in ultima actualizare din 18 iulie - doua interesante anunturi in limba germana, date de societatea cu pricina. Este specificata adresa privata din Kronberg.

Astfel, "domnul Dr. Metzen" cauta, pe 25.04.2005, un angajat cu "specializare bancara". Cerintele profesionale specificau: "Experienta de management de portofolio in imobiliare de leasing in strainatate, raspundere pentru preluare de franchising, experienta ca sef al unui departament de credit bancar sau conducator de firma de leasing. Engleza - curenta".

Interesante sunt si "exigentele specifice" ale viitorilor angajati, dorite de MTS Leasing: "Medierea de terenuri straine, imobiliare si locuinte". Locul de munca va fi "Kronberg, Germania".

Al doilea anunt a fost dat ceva mai tarziu, pe 2 mai 2005, de asta data de "doamna Metzen". Viitorilor angajati li se cer acum: "Cunostinte despre specificul leasingului mobil si imobil potrivit jurisdictiei romane si germane. (...) Cunostinte de contabilitate romana si germana, capacitate de a lucra in team, in conditii de impovarare (psihica - n.n.), capacitate de a se impune".

Nu stim in ce masura anunturile din aprilie si mai a.c. ale cuplului Theo si Christiane Metzen au fost incununate de succes. La ora actuala, dupa afacerile dubioase de leasing din Romania - inedite pana acum in Germania -, probabil ca insesi "cadrele de conducere" de la MTS Leasing nu duc lipsa de o oarecare... "impovarare" psihica.

Scandalul "Caritas-ului" imobiliar

Specializata in finantari imobiliare pentru constructii in sistem leasing, firma MTS Leasing a intrat pe piata romaneasca la inceputul anului trecut, prin intermediul unei reprezentante. In scurt timp, societatea a atras sute de clienti, tentati de dobanda practicata de MTS Leasing, mult mai mica decat cea de pe piata.

Dupa ce au incheiat contractele si au platit avansul stabilit, clientii s-au trezit si fara bani, si fara casa mult visata. Mathias Metzen, patronul firmei, a justificat greutatile financiare prin care trece MTS Leasing prin faptul ca fostul manager, Calin Armen, ar fi deturnat circa 200.000 euro, dupa care ar fi fugit din tara.

Din 19 iulie, societatea germana a intrat sub administratie judiciara, dupa ce Mathias Metzen a formulat, in prealabil, o cerere de insolvabilitate. Justitia germana a dispus atunci numirea unui administrator judiciar. Noul administrator, avocatul german Georg Bernsau, a blocat total activitatea MTS Leasing: nu s-au mai facut plati si nici nu s-au mai onorat contractele.

Politia Romana a demarat si ea o ancheta. Dar pentru ca firma imobiliara nu a derulat activitati economice in Romania, demersurile politistilor IGPR au fost suspendate. Aproape zilnic, la sediul MTS Leasing - din Voluntari - zeci de clienti pacaliti au continuat sa vina pentru a solicita rezilierea contractelor. Si Parchetul a inceput cercetari in dosarul MTS Leasing.