"Cu doar 15 ani in urma erai un om obisnuit? Comentai politica partidului, te plangeai de lipsuri si abuzuri? Ascultai radioul si primeai scrisori din strainatate? iti placea sa citesti, sa te intalnesti cu prietenii si sa spui bancuri? Atunci "Si tu ai fost urmarit!"" Asa suna invitatia la o expozitie absolut inedita, care va fi vernisata maine, la ora 11, in Aula "Adrian Radulescu" a

Muzeului de Istorie Constanta. Peste 300 de documente din arhivele fostelor servicii secrete comuniste vor fi expuse aici, intre 25 august si 8 septembrie, dezvaluind chipul sangeros al Securitatii.

Germina Nagat, sefa Directiei Investigatii a CNSAS, a declarat pentru Adevarul ca expozitia cuprinde dosarele de urmarire si dosarele de informator ale oamenilor obisnuiti: "Vrem sa se vada cum a patruns Securitatea in viata oamenilor de rand, nu a disidentilor, nu a detinutilor politici, nu a fiintelor cu destine eroice, si cum a incalcat Politia Politica drepturile civile.

Vom arata care a fost modul de lucru al Securitatii, cum se intocmea un dosar, cum se recrutau informatorii, cum erau recompensati, cum incercau sa abandoneze meseria, cum se "plantau" microfoane, cum se faceau perchezitiile secrete, interceptarile corespondentei, filajele.

Toate procedeele sunt ilustrate cu fotografii si documente cutremuratoare: sentinte de condamnare la moarte sau decizii de confiscare a bunurilor".