Presedintele Bush si-a intrerupt vacanta de vara, pentru a raspunde criticilor sai care cer intoarcerea "baietilor" acasa. El a confirmat ca in luptele din Irak si Afganistan au pierit pana acum 2.000 de militari - 1.864 in Irak si 223 in Afganistan.

"Avem o datorie fata de acesti americani. Vom cinsti sacrificiul lor mentinand ofensiva antiterorista si actionand pentru crearea unor aliati puternici in Afganistan si Irak, care ne vor ajuta sa luptam si sa castigam razboiul impotriva teroarei", a spus Bush.

Cuvantarea a intervenit pe fundalul publicarii in New York Times, de catre fostul ministru adjunct al Comertului, Linda Bilmes, a unor cifre elocvente in ce priveste costurile celor doua razboaie. Aceste costuri depasesc cu mult cele 250 miliarde de dolari cheltuite pana acum pentru operatiunile militare propriu-zise si pentru reconstructie.

Actualmente se cheltuiesc lunar 6 miliarde de dolari, din cauza faptului ca Pentagonul se bizuie, in buna masura, pe contractele extrem de costisitoare cu firme particulare pentru sustinerea acestor operatiuni.

La aceste cheltuieli se adauga peste 2 miliarde de dolari anual sub forma de ajutor pentru Iordania, Pakistan, Turcia si alte tari care colaboreaza cu SUA in Irak si Afganistan.

De asemenea, factura pentru repararea si intretinerea tehnicii de lupta se ridica la 20 miliarde de dolari anual. Costurile pe termen lung cele mai substantiale sunt legate insa de plata ajutoarelor pentru militarii cu dizabilitati si probleme de sanatate contractate pe front. Presupunand ca acei 525.

000 de militari americani care si-au facut pana acum stagiul in Irak si Afganistan vor necesita tratamente pe aceeasi scara ca si predecesorii lor din timpul primului razboi din Golf (1991) inseamna ca platile respective se vor ridica la 7 miliarde de dolari anual timp de 45 de ani.

Achitarea notei de plata in toate aceste cazuri se va face pe seama cresterii datoriei interne, numai dobanzile la imprumuturi urmand a se ridica la peste 200 miliarde de dolari.

Pe de alta parte, conflictul din Irak a jucat un rol esential in dublarea pretului titeiului de la 30 de dolari barilul inainte de invazia americana, din martie 2003, la 60 de dolari barilul in prezent.

Pentru fiecare crestere cu 5 dolari a pretului titeiului, venitul national scade cu 17 miliarde de dolari anual. Concluzia generala?

Daca prezenta militara americana in zona va continua inca cinci ani, atunci costul total al razboiului ar putea depasi fabuloasa suma de 1.300 miliarde de dolari, ceea ce revine la 11.300 dolari de fiecare familie americana.