Sapaturile recente in zona Cahuaci, in sudul statului Peru, unde se afla piramide si constructii studiate de mai multi ani, ar putea constibui la dezlegarea misterului celebrelor linii ce alcatuiesc imaginile aeriene de la Nazca, transmite AFP.

Arheologul Johny Isla, care conduce echipa de cercetare in aceasta regiune, a afirmat in deschiderea acestei saptamani ca sapaturile realizate de mai bine de 20 de ani la Cahuaci au demonstrat ca acest oras era centrul civilizatiei Nazca, ce se intindea pe mai multe vai din sudul tarii.

Cahuaci ere un centru politic, cultural si religios, iar oamenii care au realizat ciudatele desene de la Nazca locuiau acolo. Mult timp specialistii s-au intrebat la ce foloseau acele desene care puteau fi vazute doar survoland Nazca si cum au putut fi ele realizate in lipsa aparatelor de zbor.

"Exista o anume relatie intre complexul arhitectonic de la Cahuaci si desenele de la Nazca, demonstrata de o linie care pleaca din centrul urban pana la regiunea din pampas unde se afla figurile", a explicat Isla.

La Cahuaci, pe o suprafata de 24 de kilometri patrati, cercetatorii au descoperit 34 de constructii, unele in forma de piramida, majoritatea ingropate in desert. Una dintre acestea are o inaltime de 20 de metri si este structurata pe sapte niveluri, avand peretii din caramida si fiind dotata cu rampe de acces.

Trasate in urma cu 2.500 de ani, cele 800 de linii drepte si cele 300 de figuri geometrice de la Nazca sunt invizibile de la nivelul solului. Ele reprezinta plante si animale, printre care o soparla, serpi, o maimuta, un condor si un om cu cap de cucuvea.

Figurile uriase, inscrise in patrimoniul UNESCO, sunt vizibile doar din avion, pentru turistii doritori existand un mic aparat de zbor folosit special pentru vizionarea figurilor.

Maria Reiche (1903-1998), matematiciana germana care a studiat aceste linii, era de parere ca ele reprezentau un calendar astronomic folosit in agricultura.

Alti cercetatori sunt de parere ca ele ar fi carari ce alcatuiesc traseul unui pelerinaj religios sau piste de aterizare pentru extraterestri. O teorie recenta leaga figurile de la Nazca de cultul fertilitatii si al apei.