Legislatia muncii din Uniunea Europeana este foarte restrictiva pentru romani. In plus, chiar si dupa aderare, mai multe tari din UE au precizat ca nu vor permite accesul liber al cetatenilor din noile tari membre pe piata interna a muncii.

Departamentul pentru Munca in Strainatate din cadrul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) precizeaza ca Romaniei i se aplica reguli diferite de tarile comunitare si, prin urmare, cei care pleaca la munca in strainatate trebuie sa-si cunoasca limitele.

"Libera circulatie a fortei de munca intre Romania si statele membre ale Uniunii Europene este restrictionata prin diverse metode, cum ar fi stabilirea de contingente pentru cetatenii noncomunitari (inclusiv romani) care doresc sa munceasca in strainatate (pe teritoriul unor state membre ale Uniunii Europene), necesitatea si procedura greoaie de obtinere a unei vize speciale de munca, de

echivalari de diplome si studii, de calificari etc", precizeaza DMS.

De asemenea, departamentul atrage atentia ca nu trebuie confundata libertatea de miscare a fortei de munca pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene cu libertatea de deplasare in scop turistic, consfintita prin semnarea Acordului Schengen.

In baza Acordului Schengen, romanii pot calatori, ca turisti, pe teritoriul statelor semnatare, pentru o perioada de pana la 90 de zile intr-un interval de sase luni, fara a fi necesara viza statului respectiv.

Insa pentru a putea munci pe teritoriul unui stat membru al UE este necesara viza de munca si autorizarea tarii respective. Altfel, nu numai ca romanii pot deveni victime ale unor abuzuri, chiar ale traficului, dar pot fi expulzati.

Masuri dure pentru incalcarea prevederilor

In baza acordurilor de readmisie, romanii descoperiti ca incalca prevederile privind sederea si munca pe teritoriul unui stat pot fi adusi de urgenta inapoi in tara.

Mai mult, acestia pot primi pentru o perioada si interdictia de a mai intra in acea tara. Partea mai dura este insa ca masura interdictiei se extinde asupra tuturor statelor semnatare ale Acordului Schengen si poate dura de la cinci la zece ani.

Romania are acorduri de readmisie cu: Austria, Belgia, Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Estonia. Romania nu are astfel de acorduri cu Malta si Cipru.

"Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana (ca si tratatele celor 10 state care au aderat in 2004) cuprinde prevederi care permit statelor membre sa aplice anumite perioade de tranzitie fata de Romania si Bulgaria.

In aceste perioade nu se aplica prevederile comunitare referitoare la libera circulatie a fortei de munca, ci prevederile legislatiei nationale a statului care introduce perioada de tranzitie, iar aceasta restrictioneaza accesul pe piata fortei de munca a acelei tari", precizeaza DMS.

Cei "sapte ani de-acasa", cu permis de munca

Dupa doi ani de la momentul aderarii, considerat a fi 1 ianuarie 2007, fiecare stat membru al UE va transmite o informare oficiala Comisiei Europene.

Astfel, statele vor face cunoscut daca se impune, pentru inca trei ani, permisul de munca sau daca se va aplica in totalitate acquis-ul comunitar in domeniul liberei circulatii a fortei de munca, adica se va putea lucra in statele membre fara a mai fi impuse restrictii.

Chiar daca se merge pe principiul ca la cinci ani dupa momentul aderarii perioadele de tranzitie se vor incheia, statele membre vor putea solicita Comisiei Europene permisiunea de a continua aplicarea prevederile nationale pentru inca doi ani, asta daca intampina dezechilibre grave pe piata muncii sau exista posibilitatea sa se intample asta.

Astfel, perioadele de tranzitie nu pot depasi sapte ani, iar pe masura ce restrictiile sunt eliminate, tarile membre nu vor mai solicita permise de munca. De asemenea, discriminarile pe motiv de nationalitate sunt interzise, iar in ceea ce priveste accesul la locurile de munca, tarile membre vor acorda prioritate lucratorilor noului stat.