Cotidianul britanic Mail on Sunday a relansat zilele trecute zvonurile potrivit carora gigantul grup de distributie Wal-Mart are in vedere o posibila preluare a grupului francez Carrefour.

Potrivit jurnalului britanic, Luc Vandevelte, presedinte al Consiliului de supraveghere Carrefour s-ar fi intalnit luna trecuta cu directorul general al Wal-Mart, Lee Scott, la Versailles, pentru a discuta o eventuala concesionare a unui numar de magazine, sau chiar o vanzare completa, catre grupul american.

In cazul unei astfel de actiuni, Wal-Mart va fi obligat sa faca fata unei puternice opozitii venite dinspre Confederatia Sindicala Internationala (UNI), reunita in momentul de fata la Chicago, transmit agentiile de presa internationale.

UNI a avertizat prin secretarul sau general, Philip Jennings, ca o eventuala achizitionare a grupului francez de catre Wal-Mart ar avea consecinte sociale dezastruoase in Franta si peste tot unde Carrefour detine reprezentante datorita modelului extrem de dur - si de criticat - adoptat de Wal-Mart.

De fapt, Wal-Mart s-a facut cunoscut in toata lumea prin politica sa antisindicala extrem de intransigenta.

In momentul de fata, cofederatia sindicala acuza distribuitorul american, care detine si cel mai mare numar de angajati din lume, pentru platirea unor salarii sub minimul legal la peste 1,6 milioane de angajati, pentru refuzul de a plati asigurarile de sanatate si pentru practicarea unei discriminari sindicale fatise.

Pana in momentul de fata, Wal-Mart a reusit sa suprime toate miscarile sindicale care vizau sediile din America de Nord. Astfel, in aprilie grupul a inchis un magazin din Quebec dupa ce angajatii au incercat sa se constituie intr-un sindicat.