Proiectul constitutiei irakiene a fost finalizat luni seara, cu zece minute inainte de expirarea datei limita insa, din cauza persistentei unor puncte de divergenta, reglementarea finala va avea loc in decurs de trei zile.

Presedintele parlamentului, Hajem al-Hassani, a precizat ca neintelegerile se refera la „federalism si mecanismele de formare a regiunilor autonome”, la modul in care va fi calificat partidul Baas al fostului presedinte Saddam Hussein, la clarificarea prerogativelor presedintelui, premierului si presedintelui parlamentului.

Chiar daca Washingtonul s-a grabit ieri sa salute „un nou pas inainte” in procesul de adoptare a constitutiei, tensiunile dintre siitii, sunnitii si kurzii din parlament ameninta in mod concret finalizarea acestui proces.

Sunnitii sunt ingrijorati ca aprobarea federalizarii va conduce la crearea unei zone autonome siite in sudul Irakului, asemeni nordului kurd, insa sub influenta Iranului.

Sunnitii se tem ca o mai mare autonomie a celor doua zone, nord si sud, va compromite impartirea veniturilor din aceste regiuni bogate in petrol.

Siitii si kurzii dispun de o majoritate suficienta pentru a adopta actualul proiect de constitutie chiar si fara sprijin din partea sunnitilor, insa expertii apreciaza ca acest lucru ar reprezenta o miscare politica riscanta.

Americanii, acuzati ca au pactizat cu islamistii

Un alt punct deosebit de disputat este cel religios. Pentru a nu se depasi termenul limita, SUA si-au redus opozitia fata de ideea infiintarii unui stat islamic in Irak. Astfel, diplomatii americani i-au sprijinit pe conservatorii religiosi care amenintau ca vor dinamita negocierile in cazul in care islamul nu va fi considerat prima sursa a legilor.

Grupurile seculare si liberale s-au declarat dezamagite de atitudinea americanilor, calificand-o drept o incalcare a promisiunilor ca Washingtonul va sprijini garantarea de drepturi egale intr-o societate libera si toleranta.

Conservatorii siiti, dominanti in guvernul irakian, s-au confruntat cu reprezentantii altor minoritati si kurzii, care doreau ca islamul sa fie considerat „o sursa de inspiratie” a legilor, si nu „sursa primara”.

Ambasadorul american, Zalmay Khalilzad, a propus ca islamul sa fie numit „o sursa principala”, sintagma ce ofera clericilor autoritate in probleme precum divortul, mariajul si mostenirea. Criticii acestei variante, ce apare in textul difuzat luni seara, sustin ca, daca va fi aprobata, aceasta va submina drepturile femeilor si alte drepturi consfintite de legi deja existente.

„Am inteles ca americanii sunt de partea siitilor. E socant. Acest lucru nu se potriveste cu valorile americane. Au pierdut prea mult sange si bani aici doar ca sa sprijine crearea unui stat islamist”, a declarat un negociator kurd.

Femeile protesteaza

Speriate de aceasta perspectiva, zeci de femei s-au adunat duminica in centrul Bagdadului, pentru a protesta impotriva a ceea ce ele considera „o constitutie fascista, nationalista si islamista”. „Luptam pentru a evita sa ajungem cetateni de categoria a doua”, a declarat organizatoarea protestului, Yanar Mohammad.

Negociatorul sunnit Saleh Mutlaq a avertizat ca incercarile de a se impune actuala forma a consitutiei se pot solda cu noi violente si cu un esec la referendum.

El s-a plans de faptul ca negociatorii kurzi si siiti au avut pe parcursul saptamanii trecute mai multe intalniri la care nu au fost invitati si omologii lor sunniti, carora li s-a inmanat textul constitutiei cu doar cateva ore inainte de expirarea datei limita.