Piata romaneasca a serviciilor IT a crescut anul trecut cu 28,3%, ajungand la 167,81 milioane de dolari, dupa cum a estimat firma de consultanta IDC intr-un studiu publicat la sfarsitul saptamanii trecute.

Potrivit studiului "Romania IT Services 2005-2009 Forecast and 2004 Vendor Shares", o combinatie intre cresterea economica, mari privatizari si o dezvoltare verticala a pietei a condus la cresterea investitiilor in serviciile de IT.

Insa pentru urmatorii ani IDC estimeaza ca piata romaneasca de servicii IT ar urma sa inregistreze un ritm de crestere anuala de 16,8%, pentru a ajunge la aproximativ 365,20 milioane de dolari in 2009.

In ceea ce priveste topul companiilor din acest sectorul economic, IDC indica evolutiile spectaculoase ce au avut loc anul trecut. Astfel firma S&T a sarit de pe locul sase pe primul loc, SIVECO a cazut de pe primul loc pe pozitia a treia, iar o serie de nou-intrati, precum Softwin, Forte si Romysm Consulting, au ajuns toti intre primii zece.

IBM si-a pastrat pozitia secunda, in timp ce HP a coborat o pozitie - pe locul patru. In ciuda acestor modificari de top, piata si-a continuat consolidarea in 2004, primele zece companii realizand putin sub 70% din veniturile pietei, comparativ cu 60% in 2003.

"Desi trei noi companii au intrat direct in top ten, ar fi gresit sa credem ca acest lucru este foarte usor de realizat, a declarat managerul filialei IDC Romania, Laurentiu Popescu.

Piata este una sanatoasa si in crestere, insa modificarile de pozitii si consolidarea semnaleaza o intensificare a competitiei. Pentru a putea acapara o portiune din piata serviciilor IT fara a se expune prea mult, firmele ar putea sa se gandeasca sa incheie parteneriate cu agentii specializate.

Acest lucru ar putea sa insemne o diminuare a veniturilor, insa contribuie la succesul pe termen lung".

De asemenea, studiul IDC demonstreaza ca in 2004 integrarea de sisteme a fost cel mai important domeniu de pe piata de servicii IT din Romania, urmat de suport si instalare software, pe masura ce companiile romanesti au continuat sa-si inlocuiasca echipamentele IT invechite.

Pe locul trei si patru s-au situat dezvoltarea de aplicatii personalizate si suportul si instalarea de programe software. Impreuna, aceste patru domenii au generat 66,5% din veniturile realizate de piata serviciilor IT din Romania.

In ceea ce priveste sectoarele care au contribuit cel mai mult in 2004 la dezvoltarea verticala a pietei romanesti de servicii IT, pe primul loc se situeaza sectorul utilitatilor datorita marilor proiecte demarate.

Urmeaza apoi privatizarile demarate in sectorul bancar, impreuna cu implementarea de servicii de ebanking si pasii adoptati pentru indeplinirea standardelor BASEL II.

Al treilea sector a fost cel guvernamental central. Impreuna, aceste trei sectoare au fost responsabile pentru 34% din cheltuielile pentru servicii IT.