Continuam dezvaluirile despre dedesubturile unei livrari supravegheate de droguri din Venezuela. In timpul acestei operatiuni, exista suspiciuni ca ar fi disparut 6 kg de cocaina, ce-ar fi fost furate de politistii romani.

Ce s-a intamplat intre cei trei politisti ai Directiei Antidrog (cu nume de cod Pepi, Toni si Vali) si colaboratorul lor acoperit, Petre Dumitrescu, alias "Rodriguez", in intervalul decembrie 2002 – iunie 2003? O relatie care era de incredere si parteneriat pana la intoarcerea lui Dumitrescu de la Caracas s-a facut praf.

Miza pare a fi cele 6 kilograme de cocaina, pe care acesta sustine ca le-a inmanat politistului Pepi. Au existat sau nu drogurile? Politistii sustin ca nu. La fel spune si procurorul Flavius Craznic, care a coordonat ancheta. Pe de alta parte, cei trei ofiteri romani au devenit din acel moment "indezirabili" pentru Drug Enforcement Administration.

Americanii au comunicat partii romane ca nu vor sa mai aiba de-a face cu ei. Ce-or sti oare agentii DEA si nu stiu autoritatile judiciare romane care investigheaza acest caz?

INTERCEPTARILE. In luna iunie 2003, Serviciul de Combatere a Crimei Organizate Ilfov cere Parchetului autorizarea interceptarii telefoanelor lui Petre Dumitrescu. Intamplator ori nu, autorii solicitarii erau prieteni ai celor trei politisti de la Antidrog care faceau echipa cu Dumitrescu.

Vor fi inceput ofiterii sa-si piarda increderea in acesta? Tot ce se poate, cata vreme ei i-au cerut unui alt colaborator acoperit, cu nume conspirat "Doctorul", sa il supravegheze pe Dumitrescu, suspectat ca ar planui aducerea in tara a 30.000 pastile de ecstasy. Ia te uita ce interesant: doi colaboratori acoperiti ai aceluiasi serviciu, recunoscuti oficial ca atare de IGP, se vanau reciproc.

Fiindca si "Rodriguez" strangea informatii despre "Doctorul", care ar trafica heroina din Turcia sub protectia unor colonei de la UM 0962. Ei dracie, pai cu asemenea oameni isi rezolva cazurile politia romana? Cu traficanti care, din cand in cand, mai toarna pe cate unul, ca sa le mearga lor bine afacerile?

FLAGRANTUL. Desigur ca este o logica in povestea asta complicata, dar nu e deloc limpede daca logica asta este in spiritul legii. In iulie 2003, se intampla ceva ciudat. Politistii de la Ilfov realizeaza, sub coordonarea procurorilor, un flagrant de trafic de droguri la Arad. Ei ii captureaza pe Karoly Balogh si Kerestesz Zoltan, care veneau din Ungaria cu aproape 5.000 pastile de ecstasy.

Cum se face, cum se drege, dar Kerestesz Zoltan scapa de sub escorta si dus a fost pana in ziua de azi. Furnizorul marfii, un anume Marcel Iordache, n-a fost prins nici azi. In schimb, a fost arestat nimeni altul decat Petre Dumitrescu, dat in gat de celalalt colaborator, "Doctorul", ca i-ar fi livrat drogurile din Olanda lui Iordache. eliberarea.

Na, descurca-i drace! Din arest, Dumitrescu a inceput sa tipe cat il tin bojogii, cu memorii la Parchetul General, la PNA si el mai stie pe unde, ca i s-a inscenat implicarea in aceasta operatiune de trafic.

Atunci a facut pentru prima data public motivul pentru care sustine ca a devenit victima inscenarii: ca ar fi vrut sa scape de el cei trei politisti, Pepi, Toni si Vali, ca sa-l astupe gura, ca incepuse sa "rasufle" faza cu furtul cocainei. Ulterior, avea sa-l acuze si pe procurorul Craznic pentru modul in care a coordonat livrarea supravegheata din Venezuela.

Cum-necum, dupa mai bine de un an de puscarie, Petre Dumitrescu a fost pus in libertate de judecatorii bucuresteni.

INTREBARILE. Dincolo de bizarul acestor situatii, raman in picioare intrebari legitime despre procedurile colaborarii dintre ofiterii de la antidrog si diverse persoane care, sub un motiv sau altul contribuie la solutionarea unor cazuri precum cele despre care vorbim.

Este posibil ca Petre Dumitrescu sa fie un agent acoperit sacrificat pentru ca nu a respectat "regulile jocului"? Prin lumea judiciara a Capitalei circula de multi ani legende despre capturi de droguri care nu au mai ajuns niciodata in camerele de corpuri delicte. Numarul si amploarea acestor legende sunt insa mult mai mari decat cel al politistilor prinsi cu mata-n sac.

IGP sustine nevinovatia celor trei ofiteri de Politie

In urma articolului intitulat "6 kile de cocaina lipsa la inventar" – publicat in cotidianul Jurnalul National, din data de 23.08.2005, sub semnatura domnului Valentin Zaschievici, DGCCO din cadrul IGPR face urmatoarele precizari:

Institutia noastra a demarat o ancheta interna pentru verificarea gravelor acuzatii aduse de domnul Dumitrescu Petre din Bucuresti la adresa unor politisti antidrog, in sarcina carora pune "disparitia" cantitatii de cocaina.

Din primele verificari rezulta faptul ca toate activitatile desfasurate in cauza penala s-au realizat in conformitate cu legislatia interna si internationala sub supravegherea si cu autorizarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog, acuzatiile aduse fiind nefondate.

Actiunea de livrare supravegheata se poate realiza numai cu acordul si participarea autoritatilor straine din tarile implicate, cu respectarea legislatiilor fiecarei tari.

Autoritatile straine care au cooperat in aceasta cauza nu au furnizat autoritatilor romane date sau indicii din care sa rezulte ca domnul Dumitrescu Petre a preluat aceasta cantitate de droguri din Venezuela.

Nici una din autoritatile romane angrenate in aceasta livrare supravegheata nu a confirmat intrarea in tara a cocainei ce facea obiectul acestei operatiuni.

Referitor la introducerea de droguri in Romania cu autorizarea Parchetului, mentionam ca:

Relatiile de cooperare politieneasca cu structurile similare straine sunt stricte, fiecare activitate profesionala comuna fiind monitorizata de autoritatile statelor implicate;

Este imposibil ca un transport transnational supravegheat de droguri sa fie dirijat doar de o singura tara;

Toate contactele internationale sunt realizate prin compartimentele specializate ale IGPR si MAI si nu direct de catre ofiterii operativi.

Structura centrala antidrog a fost reorganizata in octombrie 2003, ocazie cu care a fost inlocuita comanda si au fost reevaluati ofiterii, iar permanent se desfasoara activitati specifice pentru eficientizarea muncii.

Apreciem ca intreaga activitate de combatere a traficului si consumului de droguri in Romania se desfasoara in conformitate cu prevederile legale interne si internationale, eforturile structurilor specializate fiind evidente in acest domeniu.

Ofiterul de legatura francez a precizat ca, in urma controlului efectuat pe aeroportul Charles de Gaulle Roissy, nu a fost gasita nici o cantitate de droguri in urma sosirii avionului de la Caracas.

De asemenea, Parchetul din Venezuela a comunicat autoritatilor romane si franceze refuzul colaborarii ofiterilor specializati si al Parchetului din Venezuela cu privire la cazul respectiv.

Corespondenta Politiei romane cu Politia franceza

Publicam, incepand de azi, documente oficiale privind operatiunea de livrare supravegheata a cocainei din Venezuela, esuata in decembrie 2002. Azi, va prezentam solicitarea Politiei romane facuta autoritatilor judiciare franceze. Se cere cooperarea acestora si capacitarea agentilor de legatura francezi din Venezuela si Martinica:

Catre Ambasada Frantei la Bucuresti

In atentia ofiterului de legatura Dl Ivan Lavoud

In continuarea adresei noastre cu acelasi numar din data de 18.11.2002, avem onoarea de a va comunica in completare urmatoarele date:

Colaboratorul Rodriguez a fost autorizat in conformitate cu prevederile Legii 143/2000 de catre Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie a Romaniei sa se infiltreze in randul traficantilor de cocaina din America de Sud si sa efectueze un transport controlat de cocaina in Romania.

Pentru realizarea unei livrari controlate, procedura prevede ad literam ca solicitarea de livrare controlata dintr-o tara in cealalta sa fie inaintata prin Ministerul Afacerilor Externe, fapt ce necesita o perioada indelungata de timp.

Avandu-se in vedere modus operandi folosit de traficanti, pentru finalizarea in bune conditiuni a acestei actiuni, este necesar ca buna cooperare dintre agentiile noastre sa suplineasca diferentele procedurale si legislative existente de la stat la stat, sa inlaturam barierele de comunicare pe care traficantii nu le au, din pacate, si sa ne comunicati daca solicitarea noastra scrisa va este

suficienta pentru derularea acestei actiuni fara a fi nevoie de efectuarea unei comisii rogatorii internationale.

Identitatea reala a colaboratorului "Rodriguez" este Dumitrescu Petre, fiul lui Petre si Maria, nascut la 20.03.1953 in Bucuresti, cu domiciliul in Bucuresti, posesor al pasaportului nr.

03961148, iar din datele furnizate de acesta a rezultat ca numitul BEKE ALEXANDRU, seful gruparii de narcotraficanti din Venezuela, l-a contactat solicitandu-i sprijinul in vederea efectuarii unui transport de cocaina pe ruta Caracas Venezuela – Paris Franta – Bucuresti Romania.

Colaboratorul ne-a comunicat ca, anterior, gruparea in cauza a efectuat transporturi de cocaina din Fort de France, Martinique in Europa, necunoscand insa numele curierilor.

In legatura cu proprietarii drogurilor, colaboratorul ne-a comunicat ca din grupare fac parte atat cetateni columbieni, cat si venezueleni, precizand ca un anume Hugo, care locuieste in orasul Valencia, din Venezuela, este cel care depoziteaza drogurile pentru grupare, BEKE ALEXANDRU este cel care organizeaza traficul, iar ca destinatari a precizat pe un anume Jurke Daniel, nascut la 22.08.

1958 in Romania, si Joop Van Beck, de origine olandeza, neputand preciza insa tara de resedinta a acestora.

Pentru o mai buna coordonare a activitatilor ce urmeaza a fi intreprinse, propunem punerea in contact a colaboratorului Rodriguez cu ofiterul francez de legatura din Venezuela, care sa coordoneze activitatile desfasurate in Venezuela, iar in cazul in care transportul de droguri urmeaza a se efectua din Martinique, cu ofiterii antidrog de acolo.

Contam si, de asemenea, apreciem intr-o deosebita masura sprijinul dumneavoastra in aceasta actiune, rugandu-va, totodata, ca datele si activitatile ce urmeaza a se desfasura pe teritoriul statelor implicate sa ne fie comunicate in timp operativ pentru ca activitatea de livrare controlata sa se desfasoare in bune conditiuni.

Cu deosebita stima,

director general chestor de Politie Mihai Gheorghe Stoica