Recentele schimbari produse in actionariatul Rafo Onesti au facut din rafinaria onesteana o societate cu capital majoritar austriac.

Marin Anton, managerul general al Rafo Onesti a precizat astazi ca rafinaria onesteana a fost achizitionata de holdingul austriac Grupul Vienna Capital Partners cel care a preluat 97,82 % din actiunile Balkan Petroleum.

“De preluarea Rafo Onesti se ocupa acum trei firme din concern, fiecare pe un domeniu separat. Este vorba de firmele Calder-A International B.V., Raglam Overseas Ltd. sI Expanet Trading Ltd.

Cele trei firme fac parte din grupul financiar VCP Finance Vienna, inclus la randul sau in concernul austriac Viena Capital Partners. Managementul holdingului austriac este asigurat de firma olandeza Noble Management B.V.

reprezentata de Redmond Schley”, a mai precizat Marin Anton care a tinut sa precizeze ca a fost imputernicit de VCP sa faca publice aceste informatii.

Potrivit managerului general al Rafo, compania Calder-A International B.V. este cea care se ocupa de negicierile privind preluarea creantelor si a drepturilor Petrom OMV in raport cu rafinaria precum si cu preluarea eventualelor actiuni care ar rezulta din conversia acestor datorii. "Negocierile cu Petrom OMV sunt pe punctul de a fi finalizate", spune Anton.

In paralel, societatea Raglam Overseas Ltd. se ocupa de tratativele cu AVAS in vederea preluarii creantelor pe care le detine statul la Rafo, sau in cazul unei eventuale conversii, a actiunilor rezultate din aceasta operatiune.

"Atat Calder-A cat si Raglam Overseas au ca prioritate incheierea negocierilor cu Ministerul Finanatelor Publice prin ANAf pentru preluarea integrala a datoriilor Rafo si pentru preluarea drepturilor juridice ale ministerului asupra rafinariei", mai adauga managerul RAFO Onesti.

In ceea ce priveste firma Expanet Trading, aceasta se ocupa in continuare de

aprovizionarea cu titei a rafinariei onestene, fiind cea care a asigurat deblocarea furnizarii de materie prima prin asigurarea unui contract de procesare pe doi ani. In prezent Rafo functioneaza la capacitatea sa maxima prelucrand 8.000 de tone de titei zilnic.

"Grupul financiar austriac este hotarat sa solutioneze toatte problemele legate de creantele istorice ale Rafo catre statul roman si Petrom astfel incat in cel mai scurt timp sa poata fi pus in aplicare proiectul de investitii pentrub retehnologizarea rafinariei", mai spune Marin Anton.

El a tinut sa precizeze ca in ceea ce privbeste conducerea Rafo nu au intervenit modificari, Paul Ivascu fiind in continuare directorul general al societatii.

Anton nu a exclus insa, ca de saptamana viitoare sa se faca ceva schimbari mai ales in privinta politicii de cheltuieli si costuri pe care le suporta rafinaria.