Cresterea cotatiilor petroliere a fost principalul motiv pentru care, la sase luni, profitul net al companiei a ajuns la 164 de milioane de euro. Pina acum, austriecii n-au prea investit in companie, dar promit ca o vor face. Urmeaza restructurari, vinzari de statii si depozite, dar si externalizarea operarii intregii retele de benzinarii.

Petrom, cea mai importanta companie petroliera din Romania, a inregistrat, in primele sase luni ale anului, un profit net de 601 milioane de lei noi (164 milioane de euro), de aproape sase ori mai mare decit nivelul consemnat in primul semestru al anului 2004 (109 milioane de lei noi), potrivit datelor prezentate de oficialii companiei.

Compania a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri 16%, pina la aproximativ 4.600 de miliarde de lei noi (circa 1,26 miliarde de euro).

Oficialii companiei au recunoscut ca aceasta crestere a profitului companiei se datoreaza, in cea mai mare parte cresterii cotatiilor internationale ale titeiului. „Am obtinut rezultate bune pentru ca avem o conjunctura favorabila a pietei, ca toate companiile petroliere“, a spus directorul executiv al companiei, Gheorghe Constantinescu.

Rezultatele pot fi puse in principal pe seama conjuncturii. Faptul ca Petrom scoate titei din tara la 12 dolari barilul si il rafineaza la pretul de cotatie Brent (64 de dolari) este unul dintre principalele motive ale profitabilitatii, cel putin deocamdata.

Se inchid 50 de benzinarii si depozite

„Ne situam sub media europeana la o serie de indicatori si trebuie sa parcurgem un amplu proces de modernizare“, a spus Constantinescu. Modernizare care se refera si la inchiderea a 50 de statii dintre cele aproape 600 operate de companie, pina la sfirsitul anului, si la renuntarea la unele depozite. Motivatia vinzarii: statiile sint neprofitabile si sint amplasate in locatii proaste.

In schimb, Petrom va moderniza si va „redesena“ multe dintre statii, 20 dintre ele chiar in toamna acestui an.

Toti salariatii din statii ies din companie

Insa cea mai importanta „miscare“ a Petrom este decizia de a renunta la operarea retelei de benzinarii. Oficialii companiei au spus ca toate statiile vor fi operate de administratori privati, modalitate practicata in Europa de Vest, dar nu au putut preciza un orizont de timp pentru asta.

Sistemul, denumit Full Agency, inseamna selectarea unui dealer care sa administreze statia in numele si in beneficiul Petrom, urmind ca el sa primeasca un comision din vinzarile statiei respective. El va trebui sa preia initial toti angajatii statiilor, cu contractul colectiv de munca cu tot, ceea ce inseamna ca mare parte dintre cei 13.

800 de angajati care acti-veaza acum in sistemul de distributie si comer-cializare al Petrom vor fi angajatii unor alte companii, care vor exploata statiile Petrom. Potrivit unui studiu mai vechi, o ben-zinarie OMV, exploatata in acest fel, este de aproape doua ori mai profitabila decit una detinuta de Petrom si exploatata tot de Petrom.

Evolutia actiunilor Petrom

Luni, 22 august, la BVB s-au tranzactionat actiuni Petrom in valoare de 1,83 milioane de lei noi (adica 18,3 miliarde de lei vechi). Actiunile SNP au cazut in data de 22 august cu 0,22%, incheind sedinta bursiera la pretul de 0,4440 lei noi/actiune (4.440 lei vechi).

Marti, 23 august, cu o zi inainte de anuntarea rezultatelor financiare ale companiei, volumul tranzactiilor cu actiuni SNP Petrom la BVB a fost de 16,3 milioane de lei noi (adica 163 de miliarde de lei vechi) - imens pentru aceasta perioada.

Cu toate ca a fost un volum mare de tranzactii, actiunile SNP Petrom s-au majorat cu 1,35%, incheind sedinta de tranzactionare din 23 august la pretul de 0,4500 lei actiunea (4.500 lei vechi). Ieri, 24 august, in ziua anuntarii rezultatelor, la BVB s-au tranzactionat actiuni SNP Petrom in valoare de 8,8 milioane de lei noi (88 de miliarde de lei vechi).

Actiunile au scazut in data de 24 august cu 1,11%, incheind sedinta la pretul de 0,4450 lei actiunea (adica 4.450 lei vechi).