Pusi in situatia de a reface digurile si bazinele in urma inundatii, autoritatile s-au trezit ca baza de date e la Aquaproiect. Firma a intrat in posesia ei dupa ce a cumparat Institutul National de Proiectari Hidrotehnice.

Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a decis reactualizarea planurilor de amenajare pentru a identifica lucrarile hidrotehnice de combatere a inundatiilor ce vor fi finantate de la anul. Pentru acest lucru, autoritatile din cadrul ministerului au propus constituirea unui consortiu.

Pe linga institutiile statului, specializate in acest domeniu, propusa este si firma privata Aquaproiect SA, la care actionar este sotia fostului ministru Aurel Constantin Ilie. Aceasta chiar daca Ministerul Mediului este cel care a depus plingere penala impotriva firmei dupa inundatiile din Banat.

„Aquaproiect are documentatia istorica a lucrarilor hidrotehnice din Romania pentru ca a fost institutul de proiectari si studii hidrotehnice al statului. Ea va face parte din consortiul care va reactualiza planurile de amenajare a bazinelor hidrotehnice si va stabili lucrarile ce vor fi finantate de la anul.

Insa nu va face parte din comisia care va alege firmele care vor face aceste lucrari, ea fiind atunci in calitate de ofertant”, spune Sulfina Barbu, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor.

Statul, la mina lui Aquaproiect

Toata documentatia „istorica“ legata de lucrarile hidrotehnice din Romania este la Aquaproiect. „Odata cu privatizarea Institutului National de Proiectari Hidrotehnice a fost privatizata si arhiva. Astfel, toata baza de date este la firma Aquaproiect, iar statul nu are nici o copie. A fost o mare eroare acest lucru.

Aceasta arhiva trebuia sa ramina la stat deoarece ea include si toate proiectele pentru lucrarile care nu au fost realizate. De acum o sa cerem si noi CD-ul cu fiecare lucrare”, explica Aurel Pana, directorul Administratiei Nationale a Apelor Romane. Pe de alta parte, oficialitatile din cadrul Autoritatii Valorilor Actiunilor Statului (AVAS) spun ca acest lucru este normal.

„Orice institutie privatizata a luat cu sine si arhiva”, spun reprezentantii AVAS.

Proiecte de mare anvergura precum canalul Siret-Baragan si canalul Dunare-Bucuresti, au fost trecute in programul de guvernare al PSD 2000-2004. „Proiectul Siret -Baragan este arhivat la Aquaproiect. Ei stiu ce s-a construit si ce nu la acest canal. Sint multe asemenea proiecte care sint in diferite stadii pe care le detine Aquaproiect. Teoretic, statul ar fi trebuit sa detina proiectul.

Astfel, toate constructiile ce s-au aprobat referitor la canalul Siret-Baragan dupa 1990 sint detinute de Aquaproiect’’, spune Aurel Pana.

Privatizare cu data ambigua

Pe site-ul firmei Aquaproiect scrie ca firma avea capital integral privat din 1991. Conform datelor furnizate de AVAS privatizarea Aquaproiect a inceput in 1999 cind, in data de 4 iunie, ApaProiect, firma sotiei lui Constantin Ilie, a cumparat 50,91% din actiuni. Si abia in anul 2004 a fost cumparata in totalitate de firma ApaProiect.

Apele Romane, la tribunal

Apele Romane Timis vor fi date in judecata de 24 de familii de pe o strada din orasul Buzias, care cer despagubiri in valoare de 2,5 miliarde de lei. Casele le sint inundate in fiecare primavara si toamna, din cauza a doua cursuri de apa ce se unesc in apropierea strazii lor.

Directorul Societatii de Imbunatiri Funciare Timis, Ionel Patrichi, a anuntat ieri ca dupa inundatiile de zilele trecute a verificat doua diguri amenajate in amonte, tocmai pentru a retine apa in cazul unor precipitatii serioase. „Am constatat ca digurile erau deschise. Fie ca ploua, fie ca nu ploua, ei stau cu digurile deschise. Din acest motiv s-au inundat casele.

Se tot vorbeste de precipitatii record sau de cantitati mari de apa, dar nimeni nu discuta de incompetenta”, a spus Patrichi, care locuieste chiar pe strada inundata.