Comisia pentru regulament a Camerei Deputatilor a inceput ieri dezbaterile asupra modificarii regulamentului institutiei, fiind convocata in sesiune extraordinara la solicitarea PNL si PD, care incearca sa respecte astfel termenul de 15 septembrie convenit de Coalitie pentru revocarea lui Adrian Nastase din functia de presedinte al Camerei.

Sedinta, desfasurata cu usile inchise, este insa mai mult formala, avand in vedere ca, potrivit unor informatii de la varful PSD, soarta lui Adrian Nastase este ca si pecetluita.

In urma cu trei saptamani, in vreme ce Nastase se afla in concediu la mare, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, lansa oficial, in presa, teza posibilitatii cedarii de catre PSD a posturilor de presedinti de la Camera si Senat.

Atunci s-a speculat ca, in jocul de putere intre Nastase si Mircea Geoana, declaratiile lui Diaconescu dezvaluie un plan al presedintelui PSD, sustinut si de alti sefi cu greutate ai partidului, de a se descotorosi de "arogantul" lor coleg. Au urmat imediat dezmintirile publice si asigurari ferme ale partidului de sprijin fata de Nastase si Vacaroiu.

Acum, cand Alianta PNL-PD a cerut repunerea urgenta pe tapet a revocarii celor doi, se dovedeste ca declaratiile de acum trei saptamani ale lui Cristian Diaconescu nu erau lipsite de temei. Sursele noastre sustin ca semnalul dat in partid este de a se accepta fara prea mult zgomot modificarea regulamentelor si revocarea din functii a presedintilor.

De altfel, marti, la sedinta Biroului Permanent al Camerei, intrunita pentru a decide convocarea Comisiei de regulament, Miron Mitrea a iesit din sala in momentul votului, in loc sa ramana alaturi de Nastase, pentru a-l sustine. "Nastase e ca si dat jos de la Camera", ne-a declarat ieri un important lider al PSD.

Anihilarea lui Nastase este o miza foarte importanta pentru preluarea puterii in PSD de catre noul tandem Geoana-Mitrea. Odata ramas fara functia in stat, Nastase ar ramane practic fara nici parghie de putere.

N-ar mai avea acces la mass-media, n-ar mai avea pozitia de al patrulea om in stat si n-ar mai avea nimic de oferit din pozitia de presedinte executiv, care - potrivit statutului PSD - nu-i confera nici o atributie in afara de aceea de a-i tine locul lui Geoana la sedinte cand acesta este indisponibil.

Sursele noastre sustin ca Nastase a aflat de faptul ca propriii sai colegi i-au pregatit o surpriza neplacuta, asa ca, in disperare de cauza, a inceput sa caute aliati in exterior.

Nastase l-a contactat ieri telefonic pe Dan Voiculescu, presedintele PC, incercand sa-l convinga pe acesta sa nu sustina revocarea sa din functie, promitandu-i in schimb o noua alianta electorala a PSD si PC, pentru a-i asigura acestuia intrarea in Parlament la noile alegeri.

De asemenea, Nastase a incercat de altfel si cateva contacte, chiar in ultimele zile, si cu premierul Tariceanu, tot in incercarea de a obtine de la acesta o promisiune pentru a-si putea pastra functia. Insa, in conditiile in care pesedistii nu se mai opun decat de ochii lumii revocarii sale si au dispozitie sa accepte solicitarile Aliantei, scaunul lui Nastase este ca si luat de Alianta.

Mai precis de PD, caruia ii revine functia de presedinte al Camerei Deputatilor, conform intelegerii cu PNL, si ar putea fi preluata de Cristian Radulescu. Liberalii primesc sefia Senatului, scaunul lui Vacaroiu urmand sa fie ocupat cel mai probabil de Teodor Melescanu.

Potrivit unor informatii din cadrul Aliantei, schimbul de functii s-a facut intre PNL si PD deoarece Tariceanu nu a dorit sub nici o forma ca Mona Musca sa devina presedinte al Camerei, ea fiind principalul candidat pentru acest post, iar la Senat Radu Berceanu, candidatul PD, nu este dorit in aceasta functie - de al doilea om in stat - de catre insusi presedintele Basescu.

Ameninta cu greva parlamentara

PSD ameninta ca va intra in greva parlamentara in cazul in care nu va avea alte solutii pentru a opri demersurile Aliantei de a-i revoca din functii pe cei doi presedinti ai Camerei si Senatului.

Adrian Severin a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca dupa ce partidul va epuiza toate modalitatile de blocare a modificarii regulamentelor celor doua Camere ar putea apela chiar la masura extrema a grevei parlamentare.

Aceasta a fost de altfel si strategia adoptata de grupul de programare strategica al partidului, la Bran, saptamana trecuta, unde se mai luase si hotararea de a se reclama "abuzurile" actualei puteri la toate forurile europene.